Live Live

VIDEO Verzetstrijders krijgen Stolpersteine in Enschede

Gepubliceerd: Maandag 26 maart 2018 10:40

VIDEO Verzetstrijders krijgen Stolpersteine in Enschede

De Stichting Verleden Oost Nederland stond zondag in het stadhuis stil bij de verzetstrijders die sneuvelden bij het Verraad van de Sumatrastraat, één dag voor de bevrijding van Enschede.

Acht Enschedeërs werden doodgeschoten op de vroege avond van 31 maart 1945. Wieger Mink was één van de acht. Voor hem is een Stolperstein gelegd aan de Jacob Obrechtstraat 19, zijn laatste woonadres. Ook voor Pieter Zandbergen, Johannes Jacobus Françoijs en Antonie van Essen is een struikelsteen gelegd. „De andere vier volgen volgend jaar", zegt Hilde Agterbos van de Stichting Levend Verleden. „We zoeken er nog donateurs voor."

Aannemer
De stichting heeft het verhaal van Wieger Mink aardig helder. Hij wordt geboren op 2 november 1906 in Engwirden in Friesland. Vanaf 1927 is Mink timmerman en aannemer in Enschede. Hij is actief in de kerk en trouwt in 1941 met Henderika Muller, een dochter van een rijwielhandelaar. In juni 1942 wordt zoon Erik geboren. Door toedoen van dominee Slomp, alias Frits de Zwerver, uit Heemse bij Hardenberg en zijn eigen dominee Meilink komt Mink in het verzet terecht.

Hölterhof
Mink, alias Marcus, is een van de oprichters van de Enschedese afdeling Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, kortweg LO. Vanuit boerderij de Hölterhof worden bonnen en waarde- en reispapieren vervalst. Er zijn meerdere groepen actief, zoals die van dominee Overduin en de groep Trouw van drukker Van der Steeg. Ook worden er overvallen gepleegd. Bij een overval op de koepelgevangenis in Arnhem worden 54 verzetstrijders bevrijd.

Zender verstopt
De LO vergadert wekelijks bij Gerard ter Borg thuis, aan de Sumatrastraat 3. Mink staat 'hoog in de organisatie', zo meldt het Gedenkboek LO. In de schuur van zijn woning aan de Jacob Obrechtstraat heeft hij een Packardzender verstopt tussen de aannemersspullen. Intussen zetten de Duitsers dubbelspionnen in om te infiltreren in het verzet. Dat lukt ze door het verspreiden van nepnieuws. Eind 1944 infiltreert Carl Ludwig Huschka in de groep van Mink. Maar de zender vindt hij niet.

Geruchtenmachine
Op 31 maart 1945 draait de geruchtenmachine op volle toeren: 'De Canadezen zijn al bij Groenlo', 'Morgen komen ze hier'. Huschka roept de groep bijeen voor een vergadering bij Ter Borg aan de Sumatrastraat. Hij zegt belangrijk nieuws te hebben voor de bevrijdingseditie van het illegale blad Trouw. Dominee Overduin komt niet. Wieger Mink wel.

Overvalwagens
Iets na zevenen draaien er drie overvalwagens de Sumatrastraat in met twaalf soldaten van de Sicherheitsdienst. Antonie van Essen wordt in de deuropening gefusilleerd. Oma Ter Borg duikt weg onder de tafel. Wieger Mink, Pieter Zandbergen, Gerard Rutgers, Johannes Françoijs, Gerard ter Borg en diens vader worden doodgeschoten. Gerards vrouw Jonetta wordt onder schot gehouden als ze haar zoontje Gerrit naar de overkant van de straat brengt en aan dochter Hannie geeft. 'Zorg goed voor hem. Je vader is dood en ik moet terug.'

Nekschot
Weer binnen ziet oma Ter Borg dat Jonetta een nekschot krijgt. Het huis wordt geplunderd en in brand gestoken. Oma Ter Borg is de enige overlevende. Henderika Mink is dan met zoontje Erik in Drenthe. Als ze daar bevrijd zijn, komen ze terug naar Enschede. Wieger Mink is dan al zes dagen begraven.

In Enschede is een straat naar Wieger Mink vernoemd: de Minkgaarde. Zijn resten zijn herbegraven op het Ereveld in Loenen.

(info: stolpersteine@artikel1overijssel.nl).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook

Deel deze pagina: