Live Live

Vertrek FC Twente uit Hengelo must voor gemeente Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 04 april 2019 08:28

Vertrek FC Twente uit Hengelo must voor gemeente Enschede

Het is Enschede ernst met het terughalen van FC Twente naar de stad. Maandag stemt de gemeenteraad over een amendement waarin wordt gesteld dat de club weer met alle elftallen moet gaan trainen en spelen in Enschede.

Het amendement wordt namens alle collegepartijen ingediend door Burgerbelangen Enschede en de VVD. De kans is dus groot dat de meerderheid voor stemt. Zo wordt de terugkeer naar Enschede een onderdeel van de deal, waarbij de gemeente de club vijf miljoen euro kwijtscheldt en negen miljoen van de gemeentelijke lening een achtergesteld karakter krijgt.

Er bestaat in de Enschedese politiek al lange tijd wrevel, dat de gemeente alleen opdraait voor de financiële problemen bij FC Twente. „Als FC Twente wint juichen alle Twentse gemeenten, als FC Twente problemen heeft staat Enschede er alleen voor”, zei BBE-raadslid Marc Teutelink maandag in de vergadering van de stedelijke commissie.

FC Twente traint al bijna twintig jaar op het complex rond stadion Veldwijk in Hengelo, maar wordt volgens de deal verplicht na de zomer van 2027 - of zo veel eerder als mogelijk is - terug te keren in de moederschoot, sportpark Het Diekman in Enschede. De gemeente werkt momenteel aan een herschikking voor Het Diekman, waar vier amateurclubs spelen.

Plan
„Bij het maken van dat plan houden we nadrukkelijk rekening met de terugkeer van de hele voetbalacademie en de FC Twente-vrouwen naar Het Diekman”, zegt wethouder Niels van den Berg (BBE). „En zo snel als mogelijk is. De beloften en het eerste elftal van FC Twente zouden er op termijn ook weer moeten gaan trainen.”

Enschede wil de afspraken tussen FC Twente en de gemeente Hengelo respecteren. Het huurcontract van de velden op sportpark Veldwijk loopt tot de zomer van 2021. De club betaalt ruim 182.000 huur euro per jaar. De gemeente Hengelo betaalde 440.000 euro mee aan de renovatie van het hoofdgebouw op Veldwijk. Daaraan is de voorwaarde verbonden, dat FC Twente er tot 2027 gebruik van blijft maken. Als FC Twente eerder vertrekt, moet het de verbouwingskosten naar rato terugbetalen.

Kritiek
Vanuit de raadscommissie kwamen maandagavond kritische geluiden over de financiering van een nieuw trainingscomplex voor FC Twente. Hoeveel extra geld daarvoor nodig is, wilde GroenLinks weten. Het plan voor Het Diekmancomplex is echter nog niet klaar.

De jeugdteams, onder 11 tot en met onder 16 (zes in totaal), trainen al in Enschede, maar spelen hun wedstrijden nog in Hengelo. Het beloftenteam bij de vrouwen heeft Sportclub Enschede al als thuislocatie. De twee hoogste jeugdteams (onder 19, onder 17), het beloftenelftal en de eerste selectie trainen nog in Hengelo.

Volgens wethouder Niels van den Berg is het ook de bedoeling, dat de vrouwen van FC Twente in de nabije toekomst in Enschede gaan trainen en wedstrijden spelen. „Er liggen voor komend seizoen nog afspraken met Achilles’12, heb ik begrepen. Het zou mooi zijn als ze daarna naar Enschede komen.”

Hobbels
FC Twente stemt in met een terugkeer naar Enschede. „Wij snappen die wens heel goed en willen wel”, zegt penningmeester Koen Groenewold. „Maar ik zie nog wel hobbels. Want wie gaat dat financieren? Zelf kunnen we er de komende jaren niet voor sparen. Als er bij spelersverkopen sprake is van ‘overtollige liquiditeiten’ gaan die naar de schuldeisers, waar onder de gemeente.” Volgens Groenewold heeft FC Twente geen lening afgesloten bij de gemeente Hengelo voor de verbouwing voor Veldwijk, maar heeft Hengelo meebetaald. „Dat is iets anders. Hengelo zorgde voor kapitaal voor de verbouwing, we hebben geen schuld aan die gemeente. Daarom zijn ze ook niet gevraagd mee te doen aan de schuldsanering.”

In Hengelo is men minder enthousiast over de verhuiseis van Enschede. „Zucht. Een trainingscentrum vlak bij het stadion, op een kilometer buiten de gemeentegrens, is opeens te ver voor een stad die de Regio Twente zo graag wil leiden. FC Twente is een club van de hele regio”, twitterde het Hengelose raadslid Herbert Capelle (ProHengelo). De Hengelose wethouder Claudio Bruggink wilde nog niet inhoudelijk reageren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: