Live Live

Verhuizing Mystiek Theater lijkt nu geval te zijn

Woensdag 04 oktober 2017 12:30

Verhuizing Mystiek Theater lijkt nu geval te zijn

Het Mystiek Theater blijft voortbestaan. Liefst in het gele gebouw aan de Raiffeisenstraat, anders elders in Enschede. Zolang Henk en Hetty Bakker nog geen zekerheid hebben van de Rabobank, eigenaar van het pand, gaan ze vol tegen de sloop van het markante gele gebouw aan.

Al achttien jaar hangt Henk en Hetty Bakker van Mystiek Theater een verhuizing boven het hoofd. Nu wordt dat actueel. Het is bekend geworden dat een projectontwikkelaar plannen heeft voor de herinrichting van de Raiffeisenstraat. Er komen woningen, 'loftementen' waar wonen en werken kan worden gecombineerd en de voormalige melkfabriek Coberco even verderop moet het trefpunt van de nieuwe wijk worden.

Afgelopen zomer hebben de eigenaren van 'Mystiek' gebruikt om na te denken. De conclusie: "We gaan er in volle vaart tegenaan." Dus komt er binnenkort een nieuwe griezelshow, wordt oktober gebombardeerd tot Halloweenmaand en introduceren ze opnieuw de Crazy Sunday: een bandjesavond met buffet iedere laatste zondag van de maand.

Steun
Hoewel ze nog steeds de hoop hebben dat ze kunnen blijven, blijft een verhuizing door hun hoofd spoken. "We bezoeken regelmatig andere panden. We krijgen volop steun van de Rabobank en de gemeente Enschede. Maar het is lastig iets te vinden dat past. Vaak is een ruimte te duur, soms niet geschikt omdat er te veel aan moet gebeuren."

Het Mystiek Theater heeft geen grote zak geld te besteden. Dat komt door de bijzondere formule: mensen die er aan de slag zijn als acteur, decorbouwer, grimeur, coupeur, serveerster of ober, krijgen er een volledige opleiding bij. Op dit moment heeft Mystiek Theater bijvoorbeeld een Syrische vluchteling als kok in dienst. Hij kan ervaring opdoen om door te stromen naar een betaalde baan.

Signaal
Facilitair manager Wietse Golbach van de Rabobank, de eigenaar van het pand, laat weten dat de bank en de gemeente Enschede alles doen wat binnen hun macht ligt om Mystiek Theater aan een nieuw onderkomen te helpen.

"Wat Henk en Hetty Bakker doen, is bijzonder. Ze maken theater en helpen daarmee tegelijk veel mensen", aldus Golbach. Daardoor is echter ook hun financiële positie bijzonder, geeft hij aan. "We hebben een overeenkomst waarbij geen huur hoeft te worden betaald, onder de voorwaarde dat ze vertrekken als wij het pand nodig hebben."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: