Live Live

Vereniging Usseler Es broedt op juridische actie om klinkerweg in Enschede te behouden

Gepubliceerd: Dinsdag 10 september 2019 17:41

Vereniging Usseler Es broedt op juridische actie om klinkerweg in Enschede te behouden

De Vereniging tot Behoud van Usselo en de Usseler Es (VBU) verkent de juridische mogelijkheden waarmee het verdwijnen van de oude waaltjes van de Harberinksweg alsnog kan worden voorkomen. Gerrit Bijvank van de belangenvereniging meldt dat in een mail die hij afgelopen maandag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De VBU heeft juristen van de centrale afdeling van erfgoedorganisatie Heemschut benaderd over de klinkerweg. Bijvank schrijft de raad dat de VBU er van overtuigd is ‘dat onze zaak staat als een huis’. De gemeente heeft volgens hem bij het besluit de Harberinksweg opnieuw te bestraten met een nieuwe steen een aantal vormfouten gemaakt.

Zo mogen in een gebied waar het bestemmingsplan ingrijpend wordt gewijzigd geen majeure ingrepen worden gedaan stelt Bijvank. Hij doelt daarmee op de bestemming bedrijvigheid die voor de es wordt geschrapt. Daarnaast is er geen rapportage opgesteld die een cultuurhistorische en inhoudelijke afweging bevat in een volgens de gemeente cultuurhistorisch waardevol gebied, aldus de VBU.

Klinkers weg
De belangenvereniging had gehoopt dat de gemeente nog even had gewacht met het verwijderen van de resterende oude klinkers. De gemeente heeft daar maandag echter wel een begin mee gemaakt. Volgens wethouder Jurgen van Houdt is dat hoe dan ook noodzakelijk. Ook bij een eventuele bestrating met de oude klinkers moet het onderliggende fundament van de weg wordt aangepakt en hersteld, zo hield Van Houdt de gemeenteraad maandag voor.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: