Live Live

Verdwenen grenssteen in Enschede weer zichtbaar

Gepubliceerd: Zondag 12 mei 2019 15:52

Verdwenen grenssteen in Enschede weer zichtbaar

Een ‘verdwenen’ grenssteen is sinds zaterdag weer zichtbaar voor iedereen.

De onthulling van de mooi bewerkte grenssteen, met het wapen van de provincie Overijssel aan de ene kant en het wapen van het bisdom Münster aan de andere kant, vond onder grote belangstelling plaats bij café-restaurant Sandersküper, vlakbij de voormalige grensovergang Knalhutte,

425 jaar dienst
De steen verdween zo’n veertig jaar geleden en werd teruggevonden door Hubert Feldhaus. Feldhaus: „Ik ben geboren op boerderij de Rother Lappen en achter ons huis stond ooit deze mooie grenssteen. De steen is in 1756 geplaatst als vervanging van een houten paal. Hij heeft 425 jaar dienst gedaan als grenssteen, maar is in de jaren zeventig verplaatst. Ik kwam erachter dat de steen bij iemand in de tuin stond en de nieuwe eigenaar bood mij de steen aan. Maar zo’n steen is geen particulier bezit, die behoort toe aan de landen een beide zijden van de grens.”

Steun
De Heimatverein Alstätte, de Schützenverein Alstätte-Brook en de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) hebben er met financiële steun van de deelstaat Nordrhein-Westfalen gezamenlijk voor gezorgd dat de steen nu staat op een plek waar hij door veel mensen te bewonderen is.

Samenwerking
In hun speeches prezen Carola Voss, burgemeester van Ahaus, wethouder Kampman van Enschede en een vertegenwoordigster van de Kreis Borken de grensoverschrijdende samenwerking. „We leven hier niet aan weerszijden van een grens die mensen scheidt, maar we ontmoeten elkaar aan de grens. We hebben elkaar nodig en kunnen van elkaar leren, en zo leven we eigenlijk midden in Europa.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: