Live Live

Veldhuis Aquaria uit Enschede haalt 50-jarig bestaan net niet en gaat kopje onder

Gepubliceerd: Vrijdag 23 november 2018 13:01

Veldhuis Aquaria uit Enschede haalt 50-jarig bestaan net niet en gaat kopje onder

Na 49 jaar stopt Veldhuis Aquaria er mee. De grootste aquariumspeciaalzaak van Europa, met dierentuinen en universiteiten als klant, trekt het financieel niet meer. Directeur Marco Veldhuis: „Het is een bodemloze put.”

Achteraf hadden ze het allemaal anders moeten aanpakken, zegt eigenaar Marco Veldhuis (54) eerlijk. De grote verbouwing had van Veldhuis Aquaria in 2015 eigenlijk een kleinere zaak moeten maken. „De winkel werd door de verbouwing een beleving. Daar kwam een ander publiek op af. Veel kijkers, maar te weinig kopers.” De fraaie aquaria trekken veel hobbyisten, zegt hij, die vaak van alles willen weten over bepaalde vissen. „Daar ben je zo een half uur druk mee, zonder dat het geld in het laatje oplevert.”

Veldhuis adviseerde en verkocht alles op het gebied van vijvers en aquaria, van de huis-, tuin- en keukenbakken tot aan de levensgrote aquaria met tienduizenden liters water. Veldhuis bouwde de hele aquariumsectie in Wildlands Adventure Zoo Emmen, deed grote projecten in Artis, Burgers Bush en bij hotels of andere bedrijven als Preston Palace, op universiteiten en bij particulieren. Het bedrijf heeft ooit nog eens een dak van een huis laten optillen om een aquarium te plaatsen.

Ineenstorting van onlineverkoop
De omzet bedroeg eerder tussen de 2,5 en 3 miljoen euro per jaar, aldus Veldhuis. „We hadden 24 man in dienst, van de helft hebben we een half jaar geleden afscheid moeten nemen. Daar waren een paar mensen bij die hier 25 jaar hebben gewerkt.” Aanleiding was de teruglopende klandizie plus de ineenstorting van de onlineverkoop. Maar de website is volgens Veldhuis ‘een groot drama’ sinds een ICT-bedrijf die vorig jaar onderhanden nam. Hij heeft een advocaat in de arm genomen om het bedrijf aan te pakken.

„De oude website zou beter en sneller worden, is ons beloofd. Maar het is alleen ellende. Producten staan door elkaar of zijn helemaal verdwenen, waardoor mensen niet kunnen vinden wat ze zoeken.” Accounts van klanten kloppen niet meer. „De oude historie was in een klap weg. Binnen een paar maanden liep de omzet met 70 tot 80 procent terug.” Achteraf - alweer achteraf - had hij het betreffende ICT-bedrijf veel eerder met een advocaat moeten dreigen. „Ze beloofden van alles, maar er kwam niets van terecht.”

Slapeloze nachten
De slecht functionerende website leidde tot een stroom van negatieve reviews over het bedrijf. Klanten klaagden dat ze wel hadden betaald, maar dat er niets was geleverd. „Maar wij kregen bestellingen via de website niet altijd binnen.” Tot overmaat van ramp meldde de meubelmaker zich ziek. „20 tot 25 procent van de omzet kwam uit het inbouwen van aquariums, en dat viel ook nog eens weg.” Veldhuis Aquaria kwam in een neerwaartse spiraal terecht en wist niet omhoog te krabbelen. „Ik heb er slapeloze nachten van gehad.”

Geen faillissement
De zaak werd afgelopen zomer op zijn naam gezet om de Velda Groep (de holding waarvan Marco, zijn broer en zijn vader bestuurder zijn) niet in de financiële malaise van Veldhuis Aquaria mee te trekken. Failliet is Veldhuis Aquaria niet, verzekert de eigenaar. „We hebben er ook nog veel privégeld in gestoken, maar het is een bodemloze put. Het is beter om de stekker er uit te trekken.” Even is nog overwogen om alleen de winkel aan de Ossenboer te sluiten en als internet- en serviceloket verder te gaan. „Maar we hebben gezamenlijk besloten om dat niet te doen en ermee te stoppen.”

‘Poosje niks doen’
Het familiebedrijf, in 1968 opgericht door vader Frans Veldhuis, heeft het 50-jarig bestaan net niet gehaald. Eerst is er leegverkoop. Ondertussen worden openstaande rekeningen aan toeleveranciers betaald en lopende bestellingen afgehandeld. Voor de grote zeewatervissen is al een koper gevonden, een importeur in het zuiden van het land. Als alles is verkocht, gaat de deur op slot.

Het zal wennen zijn voor Marco Veldhuis, die bijna 40 jaar lang zes dagen in de week in de zaak te vinden was. Wat hij hierna gaat doen? „Eerst maar eens een poosje helemaal niets. Daarna zie ik het wel. Misschien met vakantie, dat ben ik nog nooit echt geweest.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: