Live Live

Veiling verbindt jongeren in Nepal en Enschede

Gepubliceerd: Maandag 11 februari 2019 09:32

Veiling verbindt jongeren in Nepal en Enschede

Nepalese weeskinderen hebben weinig te kiezen in het leven. Nederlandse studenten misschien wel te veel. Ze komen bij elkaar tijdens een veiling die studenten van Saxion donderdag 7 maart houden op het Enschedese vliegveld.

Vera heeft mazzel. Ze heeft een studie gekozen waar ze zich helemaal happy in voelt. Ze is bijna een uitzondering. Dat beseft ze best. De keuzemogelijkheden zijn zo groot en de keuze moet al zo vroeg worden gemaakt, dat veel van haar leeftijdsgenoten hun studie afbreken of overstappen naar een andere. En dan de jongeren in Nepal. Vooral zij die in een weeshuis of op straat wonen. „Die hebben helemaal niets te kiezen. En wij hebben alle keuze. Bizar.”

Bergkinderen
Dat wil Vera Voortman (20), tweedejaars studente Commerciële Economie Online Marketing aan Saxion graag doorbreken. Al is het maar een beetje. Ze houdt samen met studiegenote Marjolein Ros (20) op donderdag 7 maart een veiling op het vliegveldterrein in Enschede. De opbrengst gaat naar het project Mountain Child Care. Andere studenten houden onder meer een feest voor hetzelfde goede doel.

Het landelijke project richt zich op jongeren tussen de 16 en 22 jaar, die in Nepal in een opvang zitten. Of soms dat niet eens. „Zij worden uit de opvang geplukt en krijgen te horen wat ze moeten gaan doen. Zoals: ‘wij hebben een kapper nodig, dus jij wordt kapper’”, vertelt Vera. „Ze hebben dus verder niets te vertellen over hun eigen toekomst.” Mountain Child neemt kinderen mee op een zesdaagse QuestTrek door de Himalaya om ze meer zelfvertrouwen te geven en hun zelfbewustzijn te vergroten. Daar worden ze het jaar erna ook nog in begeleid. „Tijdens de tocht leren ze zichzelf beter kennen en zich te ontwikkelen. En dat is precies waar wij nu ook midden in zitten.”

Drempel over
Dat gebeurt in Enschede via het het honours programma Counscious Business bij Saxion. Door activiteiten te organiseren voor een goed doel, leren de studenten onder mee leiding te geven aan een project. „Maar ook contact te leggen met mensen die je niet kent. Zoals bedrijven bellen of die iets kunnen leveren voor de veiling. Daarvoor moest ik echt wel een drempel over”, vertelt Marjolein. Dat lukt inmiddels aardig. Zo worden onder meer een ballonvaart, een zeefdruk van Bianca Leusink, een golfclinic en, daar zijn ze vooral trots op, een proefles helikopter vliegen geveild.

De twee hadden ook graag zelf naar Nepal gereisd om de tocht mee te maken. Dat zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Vera snapt dat ook wel. „De jongeren daar zitten er niet op te wachten dat mensen uit het westen komen kijken hoe zielig ze zijn.”

Aanmelden
De veiling wordt gehouden op vliegveld Twente op donderdag 7 maart van 19.00 tot 22.30 uur en is bedoeld voor ondernemers. Te gast zijn Mitchell Brown en Edward Niemeijer. Zij geven een lezing over respectievelijk LinkedIn en de verandering op marketinggebied. Aanmelden: honoursprogramme2018@outlook.nl of via de website .

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: