Live Live

Vechtsporters in Pathmoshal Enschede: ‘Leren vallen en weer opstaan’

Gepubliceerd: Maandag 11 februari 2019 10:10

Vechtsporters in Pathmoshal Enschede: ‘Leren vallen en weer opstaan’

De Pathmoshal was zaterdag het domein van ruim 300 beoefenaars van de Koreaanse vechtsport Tan Soo Do. De sport maakt Oliver de Guzman een beter mens.

Geen vierkante meter is onbenut deze zaterdag in de Pathmoshal. Overal meisjes, jongens, mannen en vrouwen in witte pakken met oosterse teksten op de achterkant. die met elkaar sparren of die in een gevecht zijn op een van de vele velden.

Rust
Wat opvalt is de rust die het hele tafereel uitstraalt. Ondanks het feit dat Tan Soo Do een Koreaanse vechtsport is, zijn er geen schreeuwende menigte of oerkreten tijdens de gevechten.

Genieten
Oliver de Guzman kijkt vanachter de jurytafel goedkeurend naar wat hij voor zich ziet. Als pleitbezorger van een relatief kleine sport in Nederland, geniet hij met volle teugen van het derde Tan Soo Do-toernooi dat door zijn school is georganiseerd. „Wij zijn er niet op uit om een heel grote sport te worden”, zegt De Guzman.

Meneer
Tijdens het gesprek wordt hij door leerlingen diverse keren gevraagd om materiaal. Hoofdbeschermers, handschoenen. Ze spreken hem allemaal aan met 'meneer' en als hij antwoord heeft gegeven klinkt het telkens netjes 'dank u wel'.

De Guzman lacht. „Discipline en normen en waarden staan bij ons boven aan. We willen geen excessen en hebben regels waar iedereen zich aan moet houden. Breng je het de kinderen bij in de sport, dan hebben ze er op school en thuis ook wat aan”, zegt de geboren Filipijn.

Vechtkunst
Tang Soo Do is een moderne Koreaanse vechtkunst. Het is geconcentreerd op discipline, het gebruik van procedures en opeenvolgingen van zelfverdediging. Het kan volgens De Guzman gezien worden als de voorloper van Taekwondo. „Tang Soo D wordt ook wel Koreaans Karate genoemd en het lopen heeft iets weg van Japans karate, alleen zijn de trappen hoger.”

De jongste groepen zijn nagenoeg klaar met hun wedstrijden. Een jochie poseert voor de camera van zijn vader met een medaille die hij amper beuren kan. Het is de 5-jarige Jano uit Capelle aan den IJssel die een zilveren plak heeft gewonnen met sparren. „Het vechten vind ik het allerleukste om te doen en helemaal als je er nog een prijs mee kan winnen ook”, zegt hij trots.

Levensles
Hij moest zaterdagochtend al heel vroeg uit bed om naar Enschede te rijden, maar nu hij een medaille heeft is hij dat al lang weer vergeten. De Guzman ziet de sport echt als een levensles. „Niemand zal er als topsporter van kunnen leven, maar het respect naar je medeleerlingen, je meester en je tegenstanders helpt thuis en op school. Leerlingen bij ons moeten op school goed presteren, anders mogen ze niet naar wedstrijden toe. Tan Soo Do gaat om ervaring opdoen en niet louter om het winnen. Zelf heb ik er door Tan Soo Do leren vallen en weer opstaan. Niet alleen op de mat, maar ook in het leven.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: