Live Live

Vaste klant pleegde overval op slijterij Twekkelerveld

Gepubliceerd: Maandag 03 december 2018 19:04

Vaste klant pleegde overval op slijterij Twekkelerveld

Vaste klant Thomas E. (30) maakte altijd grapjes met de eigenaar van de slijterij in het winkelcentrum Twekkelerveld. Tot de Enschedeër op 6 januari dit jaar vermomd met een schroevendraaier in de hand bij de kassa staat.

Hij maakt stekende bewegingen richting de eigenaar en roept dat hij geld wil. Klanten grijpen in en werken de overvaller de deur uit. Het gaat niet zonder slag of stoot, E. grijpt nog een bierpakket en probeert dat mee te krijgen, deze valt echt kapot. Nadat de politie is gearriveerd, slaan ze de overvaller in de boeien. Zijn vermomming heeft de eigenaar niet voor de gek gehouden en hij kan meteen vertellen wie hem probeerde te beroven. Officier van justitie Alrik Nettenbreijers eiste maandagmiddag anderhalf jaar cel en tbs met voorwaarden tegen overvaller.

Impact
De impact van de overval is groot op de eigenaar van de zaak. Binnen worden klanten nog altijd hartelijk ontvangen, maar ze moeten wel even geduld hebben totdat de eigenaar de deur open doet. Deze zit sinds de overval altijd op slot, pas op het moment dat de eigenaar de klant vertrouwt, doet hij de deur open.

“Mijn leven is veranderd omdat je me probeerde neer te steken”, las rechtbankvoorzitter Ben Hendriks voor uit de slachtofferverklaring. “Ik had in eerste instantie niet eens in gaten dat je ons kwam beroven. We zijn altijd goed voor je geweest, maar die steekbeweging zal ik nooit meer vergeten, de overval zal nooit meer uit mijn geheugen gaan.” Een vrouwelijke klant die ingreep heeft de overval nog haarscherp op het netvlies staan. In tranen vertelde ze in de rechtbank hoe ze zag dat E. met een steekvoorwerp probeerde in te steken op de eigenaar. “Hij stond naast me en had volgens mij zijn hand op mijn arm toen hij dat deed”, vertelde ze.

Boosheid
Thomas E. pleegde de overval uit boosheid vertelde hij maandagmiddag. Als alcoholist moest hij dagelijks drank hebben, ook al stond hij op dat moment onder financieel toezicht. Bij de slijterij was het nooit een probleem, als hij drank kwam kopen. Er werd niet moeilijk gedaan over feit dat zijn weekgeld soms nog niet binnen was. E. kreeg de drank op de pof mee en betaalde dan achteraf. Dat ging altijd goed tot begin dit jaar. “Het waren altijd hele aardige mensen, maar opeens mocht ik niet meer achteraf betalen.” Dat maakte hem boos. “Ik denk dat er iets bij me knapte, ik moest drank hebben.”

Zwakbegaafd
De Enschedeër is niet alleen zwakbegaafd, maar heeft ook behoorlijk wat aanpassingsstoornissen concluderen gedragsdeskundigen. E. was op zijn veertiende jaar al aan alcohol verslaafd en bouwde sindsdien een behoorlijk strafblad op. Door zijn geestelijke toestand verliepen behandelingen tot nu toe niet goed. In de praktijk gooide E. voor het eind van een behandeling het bijltje erbij neer.

De reclassering heeft een kliniek gevonden die E. in het kader van tbs met voorwaarden wil behandelen. E. wil daar wel aan meewerken, maar die motivatie lijkt ook ingegeven te zijn door een angst voor een ‘echte’ tbs met dwangverpleging, aldus een medewerker. Deze medewerker wil hem uiteindelijk het voordeel van de twijfel geven. Officier van justitie Nettenbreiers durft het ook wel aan. E. weet dat deze tbs met voorwaarden, altijd kan worden omgezet naar tbs met dwangverpleging.

Spijt
“Ik vind het heel erg dat het zoveel schade aangebracht heeft. Het was niet mijn bedoeling om hun levens zo kapot te maken” zei E. tot slot. “Ik wilde haar nooit wat aandoen, het ging mij alleen voor het geld snapt u, ik vind het wel heel erg”.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: