Live Live

Vanaf vandaag mag elke Enschedeër kiezen: hoeveel kliko’s wilt u hebben?

Gepubliceerd: Maandag 11 mei 2020 16:04

Vanaf vandaag mag elke Enschedeër kiezen: hoeveel kliko’s wilt u hebben?

Wie dat wil kan vanaf januari volgend jaar vier containers in het gelid parkeren: voor plastic, groenafval, oud papier en grijs afval. De keuze moet de komende weken gemaakt worden.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Vanaf vandaag valt bij alle huishoudens in Enschede een brief op de mat met een uitleg en een linkje naar een website. Er moet een keuze gemaakt worden: welke kliko’s wilt u met ingang van 2021 bij huis hebben? Bij flats en andere hoogbouw loopt het iets anders, daar komt een groencontainer buiten bij.

Oranje bak erbij
Op dit moment hebben woningen meestal drie vuilcontainers: voor grijs afval, groenafval en oud papier. Dat mogen er straks vier worden, want er komt er eentje met een oranje deksel bij, voor verpakkingen.

Vier kliko’s is leuk, maar ze nemen veel ruimte in beslag. Het is dan ook niet verplicht er vier te hebben. De keuze is vrij: elke inwoner mag zelf kiezen welke bak hij wil. Het overige afval moet dan worden weggebracht naar een grote container in de buurt, die opengaat met je milieupas. Behalve groenafval, dat wordt altijd opgehaald aan huis.

Zakken zelf wegbrengen
Wie geen oranje afvalbak wil krijgt rollen met afvalzakken die nu ook gebruikt worden. „Een aantal per jaar”, aldus een gemeentewoordvoerder. Die zakken moeten dan wel zelf worden weggebracht, ze worden niet meer opgehaald.

Een kleine of een grote?
Ook uit het formaat van de container kan gekozen worden. Er zijn bakken van 140 en van 240 liter. De kleinere nemen minder ruimte in, maar het is dan wel belangrijk te weten dat de grijze kliko’s vanaf 2021 minder vaak worden geleegd: één keer in de vier weken in plaats van eens per twee weken. Is-ie nu al snel vol, dan is een kleinere bak nemen onverstandig. Ook het oranje exemplaar voor verpakkingen wordt straks eens per vier weken geleegd. Het ophalen van groenafval en oud papier blijft zoals het nu is.

Een hele operatie
Als de brief er deze week nog niet is: heb geduld. „Het is een hele operatie en het gaat om veel huishoudens, dus de brieven gaan in de loop van de komende drie weken de deur uit”, aldus de zegsman. „Als het niet lukt met de link naar de website, dan kunnen mensen bellen en helpen we.” Wie uiteindelijk geen keuze maakt krijgt een oranje bak van 240 liter.

Groenbak voor flat
Begin juni volgt er nog een brief voor bewoners van hoogbouw. Die krijgen twee containers: een kleintje voor groenafval thuis en een grote voor groenafval buiten. „Bewoners van hoogbouw hebben aangegeven dat ze ook graag het groenafval in de container willen gooien”, aldus de zegsman. „Dat wordt nu in gang gezet. Voor thuis krijgt iedereen een kleintje, voor op het aanrecht zeg maar, om buiten leeg te gooien in de grote container.” Het plaatsen van de groencontainers bij hoogbouw gebeurt dit najaar.

Schoner en netter
De gemeente hoopt dat door deze operatie het straatbeeld ‘schoner en netter’ wordt, doordat er niet langer zakken vol plasticafval in de bermen zwerven. Ook wordt er naar verwachting meer groenafval ingezameld als hoogbouwbewoners een groencontainer voor de deur hebben. „Momenteel bestaat 29 procent van het restafval uit keukenafval. Er valt dus een wereld te winnen”, aldus de woordvoerder.

Enschede hoopt met deze wijziging de hoeveelheid restafval per inwoner in 2030 terug te brengen tot 50 kilo per jaar. Wat de gevolgen voor de tarieven zijn wordt eind dit jaar duidelijk als de nieuwe tarieven worden vastgesteld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: