Live Live

Van schuurtje achter het huis naar stoffenhandel in Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 07 februari 2019 21:16

Van schuurtje achter het huis naar stoffenhandel in Enschede

Voordat Ellen en Toon Logtenberg in 1992 in het schuurtje achter hun huis aan de Oosterstraat een stoffenhandel begonnen, hadden ze nog plannen voor een tuincentrum. Grond zat om het huis en Toon was nogal handig met tuinen, vandaar.

Maar de wensen van tuincentrumbezoekers viel ze dermate tegen dat ze liever in de stoffen gingen. Geen onlogische gedachte. Toon werkte in de textiel in Gronau. Hij had er een machine gebouwd die textiel bedrukte. Hij deed het onderhoud van alle machines bij PMD, zoals het bedrijf heette. Hij constateerde dat er de veel bedrukte stoffen overbleven. Naar een opkoper of vuilstort kon altijd nog. Toon kocht ze liever voor een zacht prijsje.

Djellaba’s
Zo begon hij met zijn vrouw een zaak die ze ’t Schuurtje noemden. De eerste jaren waren het vooral Turkse en Marokkaanse klanten. Die kochten drie meter stof waarvan ze vervolgens djellaba’s maakten. Dat moesten ze trouwens wel zelf doen. ’t Schuurtje deed geen naaiwerk. Dat hebben ze later ook nooit gedaan. Ze leveren stof voor gordijnen en meubelen.

Al snel gingen Ellen en Toon zelf op zoek naar weverijen, die ze vooral in België en Frankrijk vonden. Dat is in al die jaren zo gebleven. Al is de rol van het echtpaar anderhalf jaar geleden overgenomen door dochter Freyja. Sindsdien is er een en ander gemoderniseerd.

Schuurtje
De naam werd veranderd in De Schuur, al is dat door de klanten van weleer niet echt opgepikt. Die blijven ‘Schuurtje’ zeggen. Een enkeling blijft het zelfs ‘Kippenschuurtje’ noemen. Onder Freyja’s leiding kwamen er ook een Facebookpagina en een website.

Maar de filosofie van weleer is overeind gebleven: het enorme assortiment. Aan de indeling van de winkel is geen binnenhuisarchitect te pas gekomen. Het is een charmante puinhoop van duizenden stoffen waartussen Freyja en haar moeder moeiteloos de weg weten en waar de rondsnuffelende klant handgeschreven briefjes met ongebruikelijke boodschappen treft.

Eentje bijvoorbeeld waarmee de bezoeker vriendelijk wordt verzocht ‘niet tussen de rollen te rommelen’. En bij de meubelstoffen hangt een grappige aanbeveling: ‘voor o.a. camper, caravan, boot, vliegtuig of kameel’. Met daaronder de slogan: ‘Niets is duur in de Gordijnenschuur’.

Adverteren
Het had een advertentietekst kunnen zijn, maar adverteren, daar hebben ze nooit aan gedaan. De zaak heeft het altijd van mond-tot-mondreclame gehad. Ze geven toe, zo druk als vroeger is het niet meer. De tijd dat er op maandagochtend voor de opening al tien auto’s voor het hek stonden, is voorbij.

Sterker nog, ze zijn op maandag niet eens meer open. Daarentegen zijn ze dan wel vaak op pad om metingen te verrichten voor nieuwbouwprojecten.

De Schuur is donderdag tot en met zaterdag geopend. Dan word je meestal geholpen door Freyja. Toon zit al een paar jaar in een huisje in de binnenlanden van Spanje waar hij schildert, beeldhouwt en tuiniert.
Ellen is daar de helft van de maand ook, de andere helft is ze in Nederland waar de kinderen en kleinkinderen wonen. En dan helpt ze in De Schuur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: