Live Live

AUDIO Van Rembrandt tot Picasso: 10 topstukken komen naar Enschede

Donderdag 27 juli 2017 08:06

AUDIO Van Rembrandt tot Picasso: 10 topstukken komen naar Enschede

Tien topstukken van onder andere Rembrandt, Jan Steen, Claude Monet en Pablo Picasso hangen de hele maand december aan de muren van Rijksmuseum Twenthe. Waaronder ‘Portret van een oude man’.

„Helemaal gaaf dat ‘Portret van een oude man’ van Rembrandt, ‘Molens bij Zaandam’ van Monet, maar ook ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter’ van Jan Steen nu bij elkaar in één ruimte komen te hangen”, aldus woordvoerster Karin Jongenelen van het Rijksmuseum Twenthe. „We gaan er een aparte zaal voor inrichten. Het wordt een fantastische verzameling topwerken.”

De topkunstwerken komen uit het Kröller Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis. De schilderijen zijn aangekocht met geld van de BankGiro Loterij. Als wederdienst voor de deelnemers aan de loterij, gaan de schilderijen nu op toernee langs enkele musea in het gehele land.

Tournee
De tournee van de schilderijen begint op vier oktober in het Mauritshuis in Den Haag. Daarna hangen de werken in november in het Fries Museum in Leeuwarden waarna Rijksmuseum Twenthe de wereldberoemde werken op bezoek krijgt. Daarna zijn de werken nog te zien in Eindhoven, Otterlo en Maastricht.

De tentoonstelling in Enschede begint op 2 december en duurt de gehele maand. Iedereen met een vipkaart van de loterij mag voor de duur van de expositie gratis bij het Rijksmuseum Twenthe naar binnen. „De hele feestmaand hebben we hier feest”, zegt Jongenelen. ,,Het is dan dubbel feest in Twente.”

De andere werken die worden tentoongesteld zijn: ‘Kopje van een slapend kind’ van Constatin Brancusi, ‘Petite chouette’ van Pablo Picasso, ‘Gezicht op Bentheim’ van Jacob van Ruisdael, ‘Vaas met bloemen in een stenen nis’ van Roelant Savery, ‘Gezicht op de gouden bocht in de Herengracht’ van Gerrit Berckheyde, de ‘Vierkante man’ van Pablo Picasso en het ‘Ponton de la Félicité bij Asnières’ van Paul Signac.


Enschede FM sprak over de komst van de topstukken met Arnoud Odding, directeur van het Rijksmuseum Twenthe. Beluister het interview hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: