Live Live

UT hervat colleges digitaal: volgens rooster en zonder respijt voor studenten

Gepubliceerd: Woensdag 25 maart 2020 08:32

UT hervat colleges digitaal: volgens rooster en zonder respijt voor studenten

De Universiteit Twente heeft maandag de colleges hervat. Studenten volgen hun reguliere lesroosters, maar krijgen de stof alleen nog digitaal aangeboden. Soepel omgaan met de toetsen en normeringen is niet aan de orde.

Michel Hasselerharm | Tubantia

Voor de UT-studenten is er geen ontkomen meer aan: ze moeten weer vol aan de bak. Alleen hoeven ze niet meer naar de campus voor colleges, maar dienen ze vanuit huis in te loggen op de studieomgeving van het vak dat ze volgens het rooster op dat moment worden geacht te volgen. Volgens persvoorlichter Laurens van der Velde is de eerste dag zonder noemenswaardige technische problemen verlopen.

Streaming hoorcollege
De UT-docenten hebben de afgelopen week vormen bedacht om de leerstof digitaal aan te bieden. „Dat gebeurt op verschillende manieren”, zegt Van der Velde. „Soms zijn er filmpjes beschikbaar, soms wordt er live een hoorcollege gegeven en soms wordt de stof aangeboden in de vorm van een opdracht.”

Volgens Van der Velde zijn alle vakken nu weer te volgen. „Maar in de meer theoretische vakken is dat eenvoudiger om digitaal te doen dan in de meer praktische vakken zoals bij de chemische opleidingen en werktuigbouwkunde. Maar voor elk vak is een digitale invulling bedacht.”

Minder studietijd, maar geen respijt
Ook de Universiteit Twente en de Hogeschool Saxion gingen vrijdag 13 maart dicht vanwege de coronacrisis. Een dikke week werden er geen colleges gegeven. Dat betekent niet dat de studenten het daardoor deze studieperiode (kwartiel) makkelijker krijgen. „Ze zullen gewoon het niveau moeten halen dat er van hen wordt gevraagd, anders komen ze verderop in hun studie in de problemen”, zegt Van der Velde. „Ook al hebben ze minder studietijd gehad. Dat zullen ze maar moeten accepteren.”

Mondelinge toets via Skype
Het kwartiel wordt ook gewoon afgesloten met twee toetsweken. Alleen zullen die toetsen niet meer gezamenlijk in een ruimte worden afgenomen. „Maar ook daarvoor worden diverse oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld door in plaats van een tentamen een extra opdracht te geven of via Skype een mondelinge toets af te nemen.”

Het kwartiel met een week verlengen, is volgens Van der Velde evenmin aan de orde. Dat is alleen een optie als het, bijvoorbeeld door technische problemen, niet lukt om het kwartiel voor 19 april goed af te ronden. Ook de universitaire gebouwen op de campus blijven voorlopig gesloten. Alleen een beperkt aantal studenten dat thuis geen werkplek of slechte wifi heeft, kan terecht in gebouw De Spiegel.

Saxion al week langer online
Hogeschool Saxion biedt al een week langer digitaal de lesstof aan. Al vrij snel kon zo’n 80 procent van de lessen online worden gevolgd. Dat kon zo snel, omdat Saxion al langer bezig is met digitaal onderwijs. Wat precies de huidige stand van zaken is, kon de hogeschool nog niet melden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: