Live Live

UPDATE | Mogelijk verbod op mars van antifascisten door Enschede

Woensdag 13 september 2017 06:34

UPDATE | Mogelijk verbod op mars van antifascisten door Enschede

De gemeente Enschede zal mogelijk een demonstratieve tocht van de antifascistische beweging zondag tegen Pegida verbieden. Ze mogen waarschijnlijk alleen op een vaste plek protesteren. Woensdagavond wordt daar een besluit over genomen.

Dinsdagavond liet de beweging NoHogesa zelf al in een eigen verklaring weten dat hun actie tegen Pegida aan banden was gelegd. Zij spraken daar schande van. "Ons is medegedeeld dat de demonstratie niet mag plaatsvinden en dat slechts een stilstaande manifestatie is toegestaan in het Volkspark. "Groepen neo-nazi's, zoals het Duitse HoGeSa, krijgen hiermee vrij spel om hun haat in Enschede te verspreiden."

Veiligheid garanderen

Gemeentewoordvoerder Ton Kamp zegt echter dat er 'formeel nog niets is besloten'. "We hebben hen alleen wel gezegd, dat ze er rekening mee moeten houden dat er geen mars door de stad kan. We zijn op dit moment nog volop aan het monitoren wie en wat er allemaal naar Enschede komt. Het kan inderdaad zijn, dat een demonstratie van Pegida en ook een tegendemonstratie niet haalbaar is. We moeten de openbare orde en veiligheid in de stad wel kunnen garanderen."

Omstreden band
Pegida had voor zondag als eerste haar demonstratie gemeld. Ze mogen zich verzamelen op het grasveld nabij de voormalige villa Blijdenstein. Van daar mogen ze richting de stad lopen. Er komen uit meerdere landen extreemrechtse sprekers. Ook de omstreden Dutse band Kategorie C komt.

Als reactie daarop hebben antifacisten een tegendemonstratie gemeld. NoHogesa heeft, aldus de gemeente, laten weten dat dat ze met circa 50 mensen willen demonstreren. Daarnaast heeft een antifascistische groep uit Friesland gemeld alleen spandoeken op te willen hangen.

Volgens Kamp is het ook nog mogelijk dat Pegida haar plannen nog moet bijstellen. "De afspraken waren gemaakt op basis wat toen bekend was. Van een tegendemonstratie was toen nog geen sprake. Ook daar nemen we woensdagavond een beslissing over."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: