Live Live

Universiteit Twente wil scholieren uit Rijnmond verleiden

Donderdag 30 november 2017 11:12

Universiteit Twente wil scholieren uit Rijnmond verleiden

De Universiteit Twente aast op scholieren uit de regio Rijnmond. De UT vraagt zich af: waar blijven die westerlingen toch?

De Universiteit Twente behoort al jaren tot de kopgroep in de academische ranglijsten. De kamers behoren tot de goedkoopste en ook voor een biertje betaal je er verre van de hoofdprijs. En toch komt slechts 5 procent van alle studenten uit Zuid-Holland. Wáárom, vraagt de universiteit zich af. Is die treinreis van 2,5 uur nou echt zo’n afknapper?

In een poging de jongeren uit de Randstad te verleiden, reist een afvaardiging van de Twentse Universiteit donderdag af naar Rotterdam. Komen de jongeren niet naar ons, dan komen wij wel naar hen, dat is het idee. In een ‘pop-upuniversity’ in Theater Walhalla op Katendrecht kunnen scholieren kennismaken met de technische universiteit en de opleidingen.

Amsterdam
Eerder dit jaar gebeurde hetzelfde in Amsterdam, daar kwamen zeventig scholieren op af. ,,Het is lastig om te zeggen of zij vervolgens ook echt voor Twente kiezen, maar iedere extra student uit het westen is mooi meegenomen”, aldus mede-organisator Danny de Vries. ,,Als ze in de vierde of vijfde klas al eens kennismaken met Twente, is de drempel lager om daarna bij ons een echte open dag te bezoeken.”

Erik van Dijk van de Universiteit Twente begrijpt wel dat er niet veel studenten uit het westen naar Enschede gaan. ,,Jullie hebben veel hogescholen en universiteiten in de buurt. Daarom staat Enschede niet standaard op het lijstje van scholieren.”

Dat is zonde, vindt hij. ,,Wij hebben een interessante technische universiteit omdat wij ook niet-technische studies als bedrijfskunde, psychologie en communicatie aanbieden. Wij brengen die studenten samen en dat levert uitdagende combinaties op.”

Doel
Een officieel doel voor het aantal Rotterdammers dat de trein naar Enschede moet pakken, heeft hij niet. ,,Maar het is niet goed als wij over vijf jaar nog steeds op 5 procent Zuid-Hollanders zitten. Onze eigen regio krimpt en als we het aandeel Nederlanders gelijk willen houden, naast alle internationale studenten, moeten wij dat aandeel in andere provincies opvangen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: