Live Live

Universiteit Twente verbiedt roken op de campus

Gepubliceerd: Woensdag 20 maart 2019 15:03

Universiteit Twente verbiedt roken op de campus

Roken op de campus van de Universiteit Twente wordt verboden. Per 30 maart 2020 zijn sigaretten taboe op het terrein van de UT. De ambitie voor ‘het bieden van een gezonde leer- en werkomgeving’ werd door de UT al eerder uitgesproken.

Het gaat om de gehele campus, exclusief het woongebied. Volgens de UT heeft de maatregel te maken met de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet, die roken per 1 januari 2020 niet meer toestaat op terreinen van onderwijsinstellingen. Vanaf augustus 2020 zal daar ook toezicht op komen.

Stopprogramma's
Omdat een rookvrije campus voor rokende studenten en medewerkers een grote verandering kan zijn, doet de UT er naar eigen zeggen alles aan om de overstap zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo biedt de UT stopprogramma's aan voor medewerkers en worden rookhokken en asbakken vóór 30 maart 2020 van de campus verwijderd.

De UT hoopt dat studenten en medewerkers elkaar zullen aanspreken als de nieuwe regels overtreden worden: ‘Er wordt uitgegaan van de bestaande gedragscode en huisregels, die voldoende handvatten biedt om elkaar op respectvolle manier aan te spreken op ongewenst gedrag’.

Gezonder Nederland
Door het rookvrij maken van de campus ondersteunt de UT het doel van het Nationaal preventieakkoord: een gezonder Nederland. Het doel is een rookvrije generatie in 2040. De Universiteit Twente wil samen op weg naar een rookvrije generatie en wordt daarom partner van de Alliantie Nederland Rookvrij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: