Live Live

Universiteit Twente scoort met supersensor voor ‘persoonlijk medicijn’ bij kanker

Gepubliceerd: Vrijdag 08 november 2019 10:22

Universiteit Twente scoort met supersensor voor ‘persoonlijk medicijn’ bij kanker

De Universiteit Twente heeft de innovatiecompetitie van de vier technische universiteiten gewonnen. Team ECsens won met een supergevoelige sensor voor de ontwikkeling van een efficiënt en persoonlijk medicijn voor kankerpatiënten.

Redactie | Tubantia 


Zo'n 800 studenten verdeeld over 80 teams van de universiteiten in Enschede, Delft, Eindhoven en Wageningen presenteerden dit voorjaar hun innovatieve projecten. Daarvan werden er zestien geselecteerd voor de finale van de Dutch 4TU Impact Challenge, die donderdag in Den Haag werd gehouden. Dilu Mathew en Pepijn Beekman, samen team ECsens, wonnen en mogen volgend jaar mee met de Nederlandse handelsmissie naar de World Expo in Dubai.

Persoonlijk medicijn
Het Twentse team ontwikkelt momenteel een supergevoelige ‘lab-on-a-chip'. Die biosensor kan op nanoniveau biomarkers detecteren, zoals bacteriën en ontstekingsstofjes. Daardoor is het mogelijk om medicijnen precies af te stemmen op de persoon, zodat bijvoorbeeld kanker veel effectiever kan worden bestreden. De bedoeling is dat de techniek volgend jaar al kan worden getest in de praktijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Universiteit Twente

Deel deze pagina: