Live Live

Universiteit Arizona moet Saxion Enschede helpen met oplossen maatschappelijke vraagstukken

Gepubliceerd: Donderdag 05 september 2019 16:43

Universiteit Arizona moet Saxion Enschede helpen met oplossen maatschappelijke vraagstukken

Hogeschool Saxion gaat samenwerken met de prestigieuze Arizona State University in Amerika. Daarbij gaat het vooral om praktijkgericht onderzoek op het gebied van onderwijs, zorg en techniek.

Dat maakte bestuursvoorzitter Anka Mulder donderdagmiddag bekend bij de opening van het nieuwe hogeschooljaar in het Wilminktheater in Enschede. Mulder zei hoge verwachtingen te hebben van de samenwerking met Arizona State (ASU). Die telt meer dan 98.000 studenten en is vier jaar achtereen verkozen tot meest innovatieve universiteit van Amerika. Bovendien ligt de ASU in een gebied met een tekort aan technisch personeel en leraren en heeft zij naam opgebouwd met toegepast onderzoek en (online) onderwijs.

Vraagstukken
Met gezamenlijk onderzoek verwacht Mulder dat Saxion bij kan dragen aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken ‘die zowel hier als in Arizona spelen of al hebben gespeeld’. „De kennis en expertise uit Arizona voegen daarbij veel toe voor onze regio en daarbuiten.” Als het gaat om praktijkgericht onderzoek wil Saxion ook de samenwerking met de Universiteit Twente en ROC van Twente het komende jaar uitbreiden.

Iets meer eerstejaars

Mulder kon ook melden dat Saxion 9.056 aanmeldingen van nieuwe studenten voor 2019-2020 heeft gekregen. Dat is iets meer (2,9 procent) dan vorig jaar. Daarvan volgen er 6.000 hun lessen in Enschede, 2.800 in Deventer en 270 in Apeldoorn. Het totaal aantal studenten komt op ruim 26.500. Ongeveer net zoveel als in 2018-2019.

Women rule

Voor het eerst bestond bij de jaarlijkse uitreiking van de afstudeerprijzen de top 3 volledig uit vrouwen. Emma Hoogenraad (studente Media, Informatie en Communicatie) won de Saxion Afstudeerprijs met haar scriptie over stigma’s op psychische aandoeningen. Sujitha Ramkumar (Electrical & Electronics Engineering) en Amber Öztop (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek) werden tweede en derde. Ramkumar onderzocht de elektrotechnische uitdagingen op het gebied van stabiele beschikbaarheid van duurzame energie en Öztop deed onderzoek naar reparatieprocessen die optreden in de chromosomen bij schade aan het DNA en een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van kanker.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: