Live Live

AUDIO Uitbreiding The Gallery op de UT is 'uniek in Nederland'

Gepubliceerd: Woensdag 03 oktober 2018 07:58

AUDIO Uitbreiding The Gallery op de UT is 'uniek in Nederland'

Het tweede deel van The Gallery, op de UT, moet het karakter krijgen van Circularity Center: een bedrijvencentrum opgebouwd uit met 3D-printers opnieuw vormgegeven sloopmaterialen én de nieuwste snufjes, waaronder een gevel die zelf energie produceert.

De plannen voor verbouw en opzet van het tweede deel van het langgerekte bedrijvencentrum langs de Hengelosestraat worden vandaag gepresenteerd. Het eerste deel van The Gallery - 10.000 vierkante meter groot - is in 2014 in gebruik genomen.

Gewenst
Uitbreiding van The Gallery is zeer gewenst. Directeur Rob de Koning van The Gallery zei afgelopen zomer in De Twentsche Courant Tubantia dat er na de sloop van het Bedrijfs Technologisch Centrum (BTC) bedrijven zijn afgehaakt voor vestiging in Enschede door gebrek aan kantoor- en werkruimte in een hightech-omgeving.

Het concept voor The Gallery 2 wordt volgens de ontwikkelaars 'uniek voor Nederland'. Dat bijzondere schuilt volgens Lennart Graaff van Bloc, het Rotterdamse bureau dat de plannen ontwikkelt, onder meer in een ver doorgevoerd cafetariamodel, waarbij de gebruikers geen huurprijs per vierkante meter gaan betalen, maar betalen voor elke dienst die ze afnemen.

Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het gebruik per bureau, uren dat er gebruik wordt gemaakt van de werkplaats, het lab en/of de cleanroom.

325 euro
In The Gallery 1 betalen de huurders een netto-huur van 325 euro per vierkante meter per jaar. Daarbij gaat het om een all-in concept, waarbij zaken als receptie, parkeren, ozb, catering en postkamer bij de prijs zijn inbegrepen.

The Gallery Fase 2 wordt volgens Graaff zodanig ingericht dat het innovatieprocessen maximaal ondersteunt. Het sluit aan op het deel van The Gallery dat al in gebruik is. In het circa 14.000 vierkante meter beslaande tweede deel komen open ruimten voor idee-ontwikkeling, bootcamps, conceptontwikkeling en de productie van prototypes. Verder komen er grote, open ruimten voor conferenties, lezingen en workshops en hangouts, een koffiebar en terrassen.

Lidmaatschap
De bedrijven, studenten en academici die aan de innovatieprogramma's deelnemen worden allemaal lid van The Gallery. Dat betekent dat ze niet alleen bijdragen aan de innovatieprogramma's, maar ook zorgen voor de programmering en organisatie.

Ook nieuw is de manier waarop vorm wordt gegeven aan het eigenaarschap. The Gallery 1 is, eigendom van de UT, BTC en vijf private aandeelhouders, waaronder Reggeborgh en VolkerWessels. The Gallery 2 heeft voorlopig geen aandeelhouders.

De universiteit is eigenaar van het pand en het is de bedoeling dat leveranciers van de installaties via een leaseconstructie mede-eigenaar worden.

18 tot 20 miljoen
Tot de leveranciers behoren Cisco, dat de netwerken aanlegt, Asito dat de diensten van schoonmaak tot catering levert en de ontwikkelaar van de gevel. Die gevels moeten de energie voor het gebouw leveren. Verder zijn de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) en Novel-T (het voormalige Kennispark Twente) bij de ontwikkeling betrokken. Zou er sprake zijn van een traditionele financieringsvorm, dan ging het volgens Lennart Graaff van bureau Bloc om een investering van 18 tot 20 miljoen euro.

Voor de ontwikkeling worden zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Het complex wordt gestript en met het sloopmateriaal worden met een 3D-printer nieuwe elementen geprint, zoals trappen en geveldelen. Bovendien wordt alles voor hergebruik ontworpen en ontwikkeld. Dat past in het concept van een Circularity Center. De opening staat gepland voor september 2020.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bloc

Deel deze pagina: