Live Live

TwentseWelle krijgt nieuwe naam

Gepubliceerd: Dinsdag 15 mei 2018 22:55

TwentseWelle krijgt nieuwe naam

Museum TwentseWelle in Enschede krijgt een nieuwe naam. De hoogste tijd, vindt directeur Arnoud Odding. „De meeste mensen hebben geen idee wat een Welle is.”

Wethouder Hans van Agteren van Enschede zal de nieuwe naam op woensdag 23 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst onthullen. Met de naamswijziging wil het museum de nieuwe koers markeren die er sinds de fusie met het Rijksmuseum Twenthe twee jaar geleden is ingezet.

Onduidelijk
„Het museum is fundamenteel veranderd”, aldus Odding. „We willen een naam die daarbij past en aangeeft waar het museum voor staat. Met alle respect: de naam TwentseWelle doet dat helaas niet meer. Buitenstaanders hebben geen idee waar dit museum over gaat. Met een beetje geluk weten ze nog wat een Welle is. Maar wat dat dan betekent, blijft in de praktijk volstrekt onduidelijk.”

Probleem
Volgens Odding dekt de oude naam niet langer de lading van wat er in het museum gebeurt. „Misschien was dat ook wel het fundamentele probleem van dit museum. Te veel mensen denken dat het hier alleen gaat over het verleden en de regio. Maar het museum dat wij hier gestalte willen geven, gaat over veel meer.”

Toekomst
TwentseWelle nieuwe stijl wordt een museum dat gericht is op de toekomst en waar meedoen en creativiteit even belangrijk worden als kijken en zien. „We willen onze collectie gebruiken om mensen uit te dagen en na te laten denken over de toekomst.”

Wunderkammer
Mede dankzij een grote bijdrage van de Bankgiroloterij gaat het museum de komende twee jaar volledig op de schop. In de drie grote pakloodsen, die de kern vormen van het gebouw, komen onder meer een grote Wunderkammer met de topstukken uit de collectie, een ruimte voor jaarlijks wisselende thema-presentaties en een fabrieksachtige ‘makerspace’ waar mensen zelf met machines aan het werk kunnen.

Prijsvraag
Wat de nieuwe naam wordt, wil Odding nog niet zeggen. „Dat is iets voor volgende week.” De oude naam, TwentseWelle, kwam ruim tien jaar geleden voort uit een prijsvraag naar aanleiding van de fusie tussen het Natuurmuseum Enschede, het Van Deinse Instituut, Museum Jannink en de Oudheidkamer Twente.

Keuze
„De keuze van een naam is niet zo maar iets. Dat gold toen, maar het geldt ook nu. We hebben er ook intensief met de raad van toezicht over gepraat. Je verandert een naam niet zo maar even. Maar in het geval van TwentseWelle konden we er toch echt niet omheen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.

Deel deze pagina: