Live Live

Twentse waterstofauto gepresenteerd

Gepubliceerd: Maandag 29 juni 2020 19:04

Twentse waterstofauto gepresenteerd

Waterstof. Is dat niet het spul dat de Hindenburg fataal werd? Dat is het. Het Green Team Twente bouwde evenwel een auto waarmee veilig op waterstof gereden kan worden. Vanmiddag werd de Aurora 3 gepresenteerd.

Ernst Bergboer | 1Twente

Aurora 3 doet vermoeden dat er eerder versies zijn geweest. Dat is ook zo. Vorig jaar sleepten studenten van de UT met Aurora 2 de wereldtitel in de wacht. Opvolger Aurora 3 is ontworpen om die titel te prolongeren, maar staat wegens corona dit jaar op stal. De presentatie vond evengoed plaats. “We zijn er zo trots op”, zei Jelle Korbee, een van de leden van het Green Team, vanmiddag in 1Twente Vandaag. “Gewoon top.”

Promoten hoe goed waterstof kan zijn
Bij de race waar de Aurora’s aan meedoen gaat het niet om snelheid, maar om zuinigheid. De maximum snelheid bedraagt veertig kilometer per uur, bedoeling is om met zo weinig mogelijk brandstof een bepaalde afstand af te leggen.

“We willen vooral promoten hoe goed waterstof kan zijn, wat er mogelijk is”, legde Korbee uit. Bedrijven kijken toe. De techniek wordt al gebruikt - er rijden al waterstof-auto’s rond - maar met name de productie van waterstof is meestal nog niet groen en duur.

Niet voor niets
Toch heeft waterstof de toekomst. “Dat zal wel moeten”, stelde medestudent en collega-teamlid Michiel Bekkering, die in het Green Team verantwoordelijk is voor “alles wat maakt dat de auto vooruit komt”. Over de veiligheid zei hij: “Wij laten zien dat het veilig kan. Er zit niet veel brandstof in de tank en die tank zelf is loodzwaar.” Een dikke capsule moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

De Aurora 3 rijdt een op achthonderd, omgerekend naar benzine. Korbee: “Het is ons weer gelukt om een auto te bouwen die zo zuinig is. Dat is ontwerpen op de grens van wat mogelijk is.” De Shell Eco Marathon voor dit jaar werd eind maart afgelast. Spijtig, maar het werk is niet voor niets geweest. Dit jaar komt er nog wel een evenement om aan partners te laten zien wat deze derde Aurora vermag. “En een groot gedeelte van de auto wordt volgend jaar door het nieuwe team weer gebruikt”, troostte Bekkering zichzelf en zijn teamgenoten. “Er zijn nog wel wat nieuwe onderdelen in ontwikkeling, dus die kunnen dan ook worden toegepast. Ik hoop wel dat ik er dan ook bij ben.”

Hieronder vind je het hele gesprek met en Jelle Korbee en Michiel Bekkering.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Jelle Korbee: “We zijn er zo trots op!”

Deel deze pagina: