Live Live

Twentse tak van verboden motorclub Satudarah maakt ‘doorstart’

Gepubliceerd: Dinsdag 19 maart 2019 20:13

Twentse tak van verboden motorclub Satudarah maakt ‘doorstart’

De Twentse tak van de verboden motorclub Satudarah, is terug onder een andere naam: Darahbaru MC. Volgens leden is het echter geen doorstart. ‘Wij nemen afstand van Satudarah’.

Twentse leden van het vorig jaar verboden Satudarah hebben een nieuwe motorclub opgericht: Darahbaru MC. Dat blijkt uit onderzoek van Tubantia. Politie, gemeente en OM kijken met argusogen toe en houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Bronnen melden dat afgelopen weekeinde in het centrum van Enschede voor het eerst meerdere mannen gezien zijn in hesjes van de nieuw opgerichte club. Het zou gaan om personen die eerder lid waren van Satudarah of supportclub Saudarah. Ook op sociale media wordt het nieuwe hesje trots getoond.

Afstand
Laurence Sapulette, die eerder bestuurslid was bij de Twentse Satudarah-afdeling Eastside, ontkent echter dat het om een doorstart gaat. „Bij een doorstart doet de hele club dat. Darahbaru is onze nieuwe motorclub en staat los van de oude club. Daar nemen we afstand van, al blijft de broederschap natuurlijk bestaan.” Volgens Sapulette heeft de nieuwe club al meer dan honderd leden.

De naam Darahbaru MC lijkt echter wel naar Satudarah te verwijzen. Dat betekent ‘één bloed’ in het Maleis, terwijl de nieuwe clubnaam voor ‘nieuw bloed’ staat. De clubkleuren van het nieuwe Darahbaru zijn met zwart en geel ook dezelfde als voorheen. Het logo is wel nieuw: een schedel met twee gekruiste handen. Op de schedel prijkt het wapen van de gemeente Enschede, ogenschijnlijk druipend van het bloed.

Net als de naam moest het logo wel worden aangepast, omdat de rechtbank met het verbod op Satudarah ook alle beeltenissen van die club illegaal verklaarde.

Criminele activiteiten

Satudarah MC en verschillende supportclubs werden door de rechtbank in Den Haag verboden, omdat leden zich volgens de uitspraak stelselmatig bezighielden met criminele activiteiten zoals drugshandel, wapenhandel, afpersing, diefstal en witwassen. Satudarah ging tegen de uitspraak in hoger beroep.

Tijdens de rechtszaken gaven de advocaten van Satudarah MC al aan dat het verbieden van de motorclub nergens toe zou leiden: de leden zouden gemakkelijk onder een andere naam hun activiteiten kunnen voortzetten. Volgens het Openbaar Ministerie zou zo’n doorstart dan ook onder het geldende verbod moeten vallen, maar de rechter heeft zich daar toen niet over uitgesproken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Facebook/Tubantia

Deel deze pagina: