Live Live

Twentse Satudarah-leden de cel in voor wapenbezit, oprichter B. (54) vrijuit

Gepubliceerd: Maandag 08 juli 2019 16:16

Twentse Satudarah-leden de cel in voor wapenbezit, oprichter B. (54) vrijuit

Twee leden (25 en 47) van de Twentse tak van de verboden motorclub Satudarah moeten respectievelijk negen en vijf maanden de cel in voor het bezit van meerdere vuurwapens. Dat heeft de rechtbank in Almelo maandag bepaald. Satudarah-oprichter B. (54) gaat vrijuit, net als zijn vrouwelijke medeverdachte N. (28).

De vier werden vervolgd voor het bezitten van wapens die werden gevonden in mei 2017, in een woning aan de Auskamplanden in Enschede. Daar deed de politie een inval om bewijs te verzamelen over een aanslag met een handgranaat, die enkele maanden eerder op dat adres ontplofte. Tijdens de inval werden meerdere vuurwapens en kogels gevonden, als ook een plastic kermispistool.

‘Verdediging’
Verdachten S. (47) en Van H. (25) bekenden twee weken geleden tegenover de rechtbank al elk de eigenaar te zijn van één van de wapens. Ze vertelden die te hebben aangeschaft na de granaataanslag om zichzelf te verdedigen. Toen de politie het huis binnenviel hadden de aanwezigen het idee dat er opnieuw een aanslag uit criminele hoek plaatshad. B. vluchtte het dak op, waar Van H. al op de uitkijk zat na verdachte autobewegingen in de buurt. Toen het om de politie bleek te gaan ging B. op het dak liggen met zijn wapen naast zich.

De straffen die de rechtbank oplegde aan S. en Van H. zijn lager dan de eisen die de officier van justitie neerlegde. Zij vroeg om negen maanden voor S. en een jaar cel voor Van H..

Vrijspraken
Satudarah kopstuk B. gaat dus vrijuit, terwijl tegen hem ook een jaar cel was geëist. Dat er op het dak van de woning een pistool naast hem lag is zeker, maar volgens de rechter is niet bewezen dat het pistool van B. was. Kort voor de arrestatie waren er andere mannen op het dak, en mogelijk heeft een van hen de Glock op het dak 'verstopt’, aldus het vonnis.

Tegen de vrouwelijke verdachte N., de eigenaresse van de woning dat de afgelopen jaren tot een fort werd verbouwd, was ook al vrijspraak geëist. De rechtbank is het met het OM eens dat niet kan worden bewezen dat zij wist van de wapens die in haar woning aanwezig waren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: