Live Live

Twentse Prestatieprijs voor Erik Dijkstra (41)

Gepubliceerd: Dinsdag 12 juni 2018 18:22

Twentse Prestatieprijs voor Erik Dijkstra (41)

Tot zijn ‘stomme verbazing’ treedt tv-presentator Erik Dijkstra (41) in de voetsporen van Willem Wilmink, Ilse DeLange, Hennie Kuiper en de turnzussen Sanne en Lieke Wevers. De in Glanerbrug geboren journalist kreeg dinsdagmiddag de Ten Hag Prestatieprijs 2018 toegekend.

Dijkstra verblijft momenteel in het buitenland en kon niet aanwezig zijn bij de feestelijke prijsuitreiking in de Sint-Blasiuskerk. Collega Frank Evenblij van ‘Bureau Sport’ overhandigde hem recent de bijbehorende sculptuur. Dit werd op video aan de gasten in Beckum getoond. „Om het op z’n Twents te zeggen, ik ben er bijna aangedaan van”, stamelde de hoofdpersoon.

Authentiek
De Amsterdammer krijgt de onderscheiding voor de ‘positieve wijze’ waarop hij Oost-Nederland vertegenwoordigt. „Erik hoort bij het oosten van het land, eigenzinnig en volstrekt authentiek”, aldus het juryrapport. „Zijn onmiskenbare Twentse tongval en zijn creativiteit maken hem tot een soms wat balorige maar innemende tv-persoonlijkheid.”

Sportliefhebber Dijkstra, alias Jakhals Erik, werd bekend door tv-optredens bij ‘De Wereld Draait Door’, ‘Voetbal International’, ‘Tour du Jour’ en ‘Bureau Sport’. In 2016 was hij hoofdpersoon in de documentaire ‘Het laatste jaar van FC Twente’ van filmer Geertjan Lassche.

Huldigingen

De Ten groep B.V. (makelaardij en financiële dienstverlening) huldigt jaarlijks een persoon of organisatie, die zich verdienstelijk maakt voor de oostelijke regio. Eerdere winnaars van de in 1994 ingestelde prijs waren het Orkest van het Oosten, De Zwarte Cross en schaatser Erben Wennemars.

Volgens de juryleden Wilma van Ingen, Albertjan Peters en Clemence Ros heeft Nederland er dankzij Erik Dijkstra nieuwe woorden als ‘superdeluxaflex’, ‘ongeloofloos’en ‘uitstekelbaars’ bij gekregen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Bureau Sport

Deel deze pagina: