Live Live

Twentse klimaatwethouder moet zorgen voor droge voeten

Woensdag 14 maart 2018 14:24

Twentse klimaatwethouder moet zorgen voor droge voeten

Als Twente de komende jaren droge voeten wil houden, moet elke gemeente een wethouder van klimaatbeheersing krijgen. Dat bepleit watergraaf Stefan Kuks van het Waterschap Vechtstromen.

In zijn oproep herinnert Kuks aan een aantal extreme weersituaties in de afgelopen jaren. Zo viel op 30 mei 2016 in Enschede een hoosbui die een half miljoen euro aan schade veroorzaakte en zowel bij bedrijven als particulieren veel overlast opleverde. Volgens Kuks zulke dergelijke extremen zich veel vaker voordoen en zal de schade dus ook toenemen. Hij wijst er op dat met name in steden door ‘verstening’ een steeds groter probleem met de waterafvoer ontstaat.

Daktuinen
Volgens de watergraaf moet er daarom in elke gemeente extra aandacht komen voor maatregelen die moeten zorgen voor betere waterbeheersing. Dat kan door de wethouder van ruimtelijke ordening ook de duidelijk benoemde portefeuille ‘klimaat’ te geven. Zaken als bebouwing, groen- en water-voorzieningen hangen immers nauw samen. Kuks geeft als voorbeeld dat er bij werkzaamheden als bijvoorbeeld het vervangen van riolering meteen gekeken moet worden of er aanvullende maatregelen mogelijk zijn, zoals de aanleg van groene infiltratiepleinen, bergingsplantsoenen, begroeide gevels en daktuinen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: UT/Facebook Wateroverlast centrum Enschede

Deel deze pagina: