Live Live

Twentse gemeenten maken selectie zorgbureaus strenger

Gepubliceerd: Zaterdag 29 juni 2019 10:08

Twentse gemeenten maken selectie zorgbureaus strenger

Zorgaanbieders die een contract willen met de Twentse gemeenten krijgen nu direct bij inschrijving te maken met strengere eisen. Ook kijken de gemeenten of er niet een tijdelijke stop op inschrijvingen moet komen, omdat er veel meer zorgaanbieders een contract willen dan verwacht.

„Het is wel ontzettend jammer dat die paar clubs die er een bende van maken, het verpesten voor de rest.” Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede, binnen samenwerkingsverband Samen 14/OZJT verantwoordelijk voor Zorg & Jeugdhulp, baalt dat de gemeenten de teugels strakker moeten aantrekken.

Dubieuze aanbieders
De afgelopen maanden bleek dat door de ‘open’ inschrijvingsprocedure van de Twentse gemeenten nogal wat dubieuze aanbieders een contract hebben gekregen. Zorgbureaus die geld uitleenden aan familie of aan eigen bedrijven, die geld vergokten in het casino of exorbitante winsten bijschreven op de eigen bankrekening, kregen allemaal zonder problemen een contract.

De procedure van Samen14 stelde in de inschrijvingsfase namelijk bijna geen eisen. En het samenwerkingsverband moest vervolgens veel juridisch werk verrichten om weer van die dubieuze aanbieders af te komen.

Onvoldoende controle
Daarom is Samen14 nu strenger in de eerste selectie. Eerenberg erkent dat de controle bij de inschrijving onvoldoende was. „We hebben daarom de drempel verhoogd. Meteen bij de eerste inschrijving wordt nu dieper doorgevraagd op jaarrekeningen, diploma’s en achtergronden van de zorgondernemer. Dat kwam aanvankelijk pas in fase 2 van ons stoplichtmodel, maar dat hebben we dus naar voren gehaald.”

Daarnaast wordt gekeken of de doorlopende inschrijving haalbaar blijft. „Bij de inschrijving vorig najaar hadden we al 310 aanbieders. We verwachtten toen dat er na 1 januari nog een paar bij zouden komen, maar er melden zich elk kwartaal tientallen nieuwe aanbieders, veel meer dan we dachten. En het worden er steeds meer. Dat legt een enorm beslag op onze controlecapaciteit.”

Gemengde gevoelens
Volgens Eerenberg hebben de Twentse gemeenten daar ‘gemengde gevoelens’ over. Er wordt dan ook al voorzichtig nagedacht over een rem op de open inschrijving, bijvoorbeeld een tussentijdse stop van een half of een heel jaar. „Maar we moeten ook kijken of dat juridisch haalbaar is. Als je de zorgmarkt een permanente inschrijving belooft, moet je dat eigenlijk wel waarmaken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: