Live Live

Twentse fietsenmakers halen e-bikes terug bij dief thuis: ‘Werden bedreigd met een mes’

Gepubliceerd: Maandag 12 augustus 2019 20:50

Twentse fietsenmakers halen e-bikes terug bij dief thuis: ‘Werden bedreigd met een mes’

Omdat de politie er niet direct werk van kon maken, reden Twentse fietsenmakers onlangs naar Winterswijk om zelf drie gestolen e-bikes terug te halen bij de dief. Eén van hen werd bij die confrontatie bedreigd met een mes.

Jeffrey K. (50) stond raar te kijken toen er even na middernacht werd aangebeld bij zijn woning in Winterswijk. Voor de deur stond op de vroege zaterdagochtend een uit vier mannen en een vrouw bestaande Twentse delegatie, die maar meteen doorliep naar de tuin en schuur achter de woning van K. Daar stonden inderdaad de drie dure e-bikes, die door K. na een proefrit niet waren teruggebracht.

„Hij was net bezig de stickers met onze bedrijfsnaam van de spatborden te krabben”, zegt Jos Leenders van Leenders Bike Totaal uit Hengelo. Leenders was met een medewerker naar Winterswijk getogen. Ook collega René Pot van Pot Tweewielers uit Haaksbergen was met zijn schoonzoon Kevin en dochter Eline naar Winterswijk gekomen. „Ik had eerder die vrijdag een half uur met de politie aan de lijn gehangen om ze te bewegen die fietsen meteen op te halen, want we wisten dat Jeffrey K. ze in zijn bezit had”, zegt René Pot. „Maar de politie had geen tijd. Ze zouden er na het weekeinde werk van maken, werd me verteld. Maar we waren bang, dat die meneer K. onze fietsen dan al had doorverkocht. Toen zijn we er zelf maar op af gegaan.”

WhatsAppgroep
De Twentse rijwielhandelaren waren K. op het spoor gekomen, nadat ze met bewakingscamera’s in de winkel genomen foto’s van K. op Facebook hadden gezet. „Binnen twee uur wisten we wie de dief was en waar hij woonde”, zegt René Pot. De Twentse fietsenmakers hebben een gezamenlijke groep op WhatsApp, waarin ze elkaar waarschuwen voor oplichters en dieven. Dat kon niet voorkomen, dat ook Jan ten Tusscher in Enschede een dure zogeheten speed pedelec ter waarde van 4500 euro kwijtraakte aan Jeffrey K.

Proefrit
„Hij wilde graag een proefrit maken en bleek heel veel over het technische gedeelte van de fiets te weten”, zegt Ten Tusscher. „Daardoor kwam hij serieus over. En ik wilde niet meteen op zijn uiterlijk afgaan; hij zag er nogal sjofel uit met trainingsbroek en grote tatoeages. Hij gaf een kopie van zijn rijbewijs af. Maar dat bleek later vals te zijn.” Omdat Ten Tusscher het toch niet helemaal vertrouwde, vroeg hij twee medewerkers om K. tijdens diens proefrit op afstand te volgen. Hoewel de twee medewerkers eveneens op een snelle speed pedelec reden, wist K. ze af te schudden…

Nadat zijn identiteit was achterhaald, verliep de confrontatie bij K. thuis niet geheel volgens draaiboek. Bij de schermutseling greep de verdachte fietsendief een mes uit het messenblok op het aanrecht een bedreigde René Pots schoonzoon Kevin ermee. Voor de Tukkers het sein om de aftocht te blazen. Nog voor Jos Leenders weer in zijn busje kon stappen, werd de ruit van de transporter ingeslagen. Opnieuw werd de politie gebeld. Die kwam toen wel meteen in actie en hield Jeffrey K. aan in zijn woning. In diens schuur werden nog vier andere, van diefstal afkomstige, e-bikes aangetroffen. Ook de rechtmatige eigenaren van deze fietsen zijn inmiddels achterhaald.

Beslag
De speed pedelec van Ten Tusscher bleef achter op het politiebureau in Winterswijk. „Jeffrey K. beweert dat hij de rechtmatige eigenaar is, nu moet de rechter bepalen of ik mijn fiets terugkrijg”, aldus Jan ten Tusscher. Ook op de fietsen die Pot en Leenders mee terugnamen naar Twente, ligt volgens Pot nog officieel beslag.

Huiszoekingsbevel nodig
Woordvoerder Siemen Klok van de politie laat weten, dat zijn collega’s uit Winterswijk niet meteen werk konden maken van het ophalen van de gestolen e-bikes, omdat door René Pot uit Haaksbergen pas ’s avonds om half elf naar het politiebureau werd gebeld. „Dan zitten we met een een avondbezetting. Omdat het niet om een ‘heterdaadje’ ging, was er bovendien een huiszoekingsbevel van het Openbaar Ministerie nodig om bij die meneer thuis te mogen kijken. Kortom, in die situatie hebben gestolen fietsen geen prioriteit. We zijn wel meteen gekomen toen de zaak daar escaleerde.” Jeffrey K. zit nog steeds vast op verdenking van diefstal, bedreiging en vernieling. Klok: „Omdat de verdachte geen afstand wil doen van de fietsen, moet de rechter daarin eerst uitspraak doen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ten Tusscher

Deel deze pagina: