Live Live

Twentse festivals plasticvrij? Dé oplossing is nog niet in zicht

Gepubliceerd: Dinsdag 11 juni 2019 08:17

Twentse festivals plasticvrij? Dé oplossing is nog niet in zicht

Festivals in Twente moeten en willen duurzamer worden. Maar de plastic wegwerpbeker verruilen voor een herbruikbare variant? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vinden organisatoren van evenementen in deze regio. „Het gaat wel heel snel nu.”

Het klonk als een prachtig streven: volgend jaar zou er in heel Twente en Achterhoek geen plastic wegwerpbeker meer rondzwerven op festivals. Met die ambitie kwam leverancier Grolsch vorig jaar: het werd tijd om de niet-duurzame wegwerpbeker de nek om te draaien. De brouwer is sowieso actief op het gebied van duurzaamheid en start deze zomer al met recyclebare traytjes.

'Hardcups’

Toch gaat de verandering naar groenere evenementen niet zonder horten en stoten. Het streven om in 2020 wegwerpbeker-vrij te zijn wordt niet gehaald. Een pilot van Grolsch met 8 evenementen die overschakelden naar ‘hardcups’ verliep ‘met wisselend succes’. „We hebben de impact die het heeft op een organisatie een beetje onderschat”, zegt Tom Huijskes van Grolsch nu.

Amsterdam
Festivals zelf willen graag groener worden, maar worstelen met de manier waarop. Grolsch dacht dat de toekomst van de evenementenbeker in hardcups lag. Maar juist die hardplastic beker stuit op weerstand in festivalland in deze regio. De gemeente Amsterdam heeft de hardcup wel omarmd, daar wordt het gebruik zelfs in vergunningen voor evenementen vastgelegd.

Volgens organisatoren van Twentse evenementen zorgt de hard plastic beker voor veel logistieke problemen en extra kosten, onder meer door het invoeren van een statiegeldsysteem. Alleen Tuckerville schakelt dit jaar over naar herbruikbare hardcups.

Logistiek

Grote namen als Freshtival en Zwarte Cross vragen zich bovendien hardop af: hoe zuinig zijn die nieuwe bekers eigenlijk? „Ze kunnen niet gespoeld worden op het terrein (onder meer door een lage waterdruk red.) waardoor je heel veel plastic bekers nodig hebt. Die moet je allemaal kwijt in je bars. En de bekers komen in vrachtwagens vol naar je evenement”, aldus Eric van Oosterbaan van Freshtival. „Vervolgens worden ze 200 kilometer verderop industrieel gespoeld, met heel veel water. Je kunt je afvragen hoe milieubesparend dat is.”

Pilot
Freshtival schonk afgelopen weekeinde hun drankjes nog in het matig afbreekbare bioplastic, maar het volgt een Amerikaanse pilot met een nieuw soort plastic. Zwarte Cross kiest deze editie voor merkloze bekers die beter recyclebaar zijn. Fields of Joy probeert beter in te zamelen. Het inzamelen van zogeheten monostromen - één soort plastic - zorgt er namelijk voor dat afval veel beter te recyclen is.

Albergen
Bij de Volksfeesten Albergen werkten ze afgelopen weekeinde ook met harde plastic bekers, maar dan alleen op de vrijdagavond en in de vorm van een grote Duitse bierpul. De Pinksterfeesten in Beckum gebruiken wegwerpplastic. „We wachten de ontwikkelingen even af. Het gaat wel heel snel nu”, zegt voorzitter Ben ter Avest.

Kwestie van tijd
Grolsch ziet het vooral van de positieve kant: evenementen in deze regio zijn druk bezig groener te worden. „Alleen: dé oplossing is er nog niet”, weet Grolsch-man Huijskes. „We testen dit jaar meerdere alternatieven voor circulaire drinkbekers, onder meer op de Zwarte Cross. Als Grolsch wilden wij graag een stip aan de horizon zetten met een ambitieus plan, dat is gelukt. Nu moeten we nog naar een werkend model toe, maar dat is een kwestie van tijd.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: PxHere

Deel deze pagina: