Live Live

Twentse criminelen op Telegram zijn geschrokken en nemen maatregelen

Gepubliceerd: Maandag 12 augustus 2019 20:41

Twentse criminelen op Telegram zijn geschrokken en nemen maatregelen

Criminelen op Telegram zijn geschrokken en nemen maatregelen. Alleen met toestemming krijgen gebruikers toegang tot nieuwe chatgroepen waar drugs, wapens en valse papieren worden verhandeld.

Handelaren die zich op de applicatie Telegram bezighouden met criminele activiteiten zoeken hun heil in chatgroepen waar alleen met toestemming op kan worden ingelogd. Op die manier hopen de criminelen buiten beeld te kunnen blijven van meekijkende politieagenten en andere geïnteresseerden.

Zaterdag publiceerde deze krant een reportage waaruit bleek dat er op grote schaal criminele activiteiten plaatsvinden op Telegram. Dat gebeurde onder de ogen van de politie, in chatgroepen die voor iedereen zichtbaar en toegankelijk zijn. Dagelijks werden er honderden berichten gestuurd, variërend van prijslijsten van valse documenten, afbeeldingen van aangeboden harddrugs en oproepen voor inbrekers.

Pedo’s zijn erger
De publicatie drong al snel tot in de groepschats door, tot schrik van de gebruikers die zich tot dan toe onaantastbaar waanden. ‘Kijk goed uit mensen’, was de eerste reactie in chatgroep ‘Marktplaats’. Daarin is een deel van de reportage rondgestuurd. ‘In deze groep zitten veel agenten.’ Dat er in de krant aandacht werd besteed aan de Telegram-chats, komt vervolgens op afkeuring te staan: ‘richt je op pedo’s, veel erger’.

Even later lijkt het de criminelen te heet onder de voeten te worden. Meerdere gebruikers voelen zich onveilig en stappen uit de groepen. ‘Ik ga uit deze groep, al me klanten cc me’, aldus een hasjverkoper.

Terwijl er nog steeds verboden handel in ‘Marktplaats’ is, maakt een groot deel van de ruim 3.000 ingelogde chatters de overstap naar groepen die niet voor iedereen zichtbaar zijn, maar waarvoor toestemming nodig is om mee te kunnen doen. Een Telegramgebruiker blijkt de ‘moderator’, oftewel de poortwachter van de groepen. ‘Bij ons kom je er alleen in na overleg met alle beheerders’. Er blijken groepen in verschillende categorieën, zoals wapens, drugs, heling en dierenhandel. Even later: ‘Vanwege de vele aanmeldingen gaat de toelating langer dan verwacht worden.’

Dat de chattende criminelen zich zorgen maken over infiltrerende politieagenten is reëel. Hoewel de politie niets wil zeggen over de manieren waarop illegale activiteiten via Telegram worden aangepakt, onthulde deze krant vorige week dat de politie in de groepen contact legt met handelaren. Vervolgens wordt er genoeg bewijs verzameld om ze te kunnen arresteren. In een geval kocht de politie tijdens een maandenlange operatie zeven vuurwapens van een 22-jarige man uit Den Helder. De wapenhandelaar werd vorige maand veroordeeld tot vijf jaar cel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: