Live Live

Twentse bouw profiteert van miljoenenproject Kop van de Boulevard

Gepubliceerd: Vrijdag 01 november 2019 09:37

Twentse bouw profiteert van miljoenenproject Kop van de Boulevard

De vele miljoenen die de gemeente spendeert aan het project Kop van de Boulevard vloeien niet weg, maar blijven in Enschede of in de regio. Uiteindelijk worden de boodschappen om de hoek ermee betaald.

Tubantia | Lilian ten Donkelaar


Het bestelautootje dat naast de bouwkeet aan de Nijverheidsstraat geparkeerd staat, zegt alles: ‘Wesselink Manderveen’, staat erop. Het werk aan de Kop is een megaproject van vele miljoenen, maar die miljoenen blijven grotendeels in Twentse zakken.

Het zijn bouwvakkers uit de regio, en vooral uit Enschede, die profiteren. „Dat houden we ook het liefste zo”, zegt Pim Mulder, projectleider van hoofdaannemer NTP. Er komt geen stratenmaker uit Amsterdam aan te pas. „Wij begrijpen elkaar in deze regio met één woord. Wij spreken elkaars taal.”

15 miljoen euro
De herinrichting van het gebied rond het MST en het politiebureau kost zo’n 15 miljoen euro. De eerste fase slokt daarvan ongeveer 3 miljoen op. Het gaat daarbij om het bouwrijp maken van de hele omgeving. Na een aanbesteding is het project gegund aan NTP uit Enschede.

Die heeft eigen personeel in dienst en huurt kleine zelfstandigen in. „Wij hebben een vaste club zzp’ers. Er loopt hier een kraanmachinist die al twintig jaar voor ons werkt. En ze komen allemaal uit de buurt”, zegt Mulder. Asfalteerders, stratenmakers, grondwerkers. „Je kunt wel overal uit het land de goedkoopste mensen halen, maar dat werkt helemaal niet. Wij werken het liefst met mensen uit de buurt. Je hebt dezelfde cultuur en je weet wat je aan elkaar hebt.”

Twents bedrijf
Dat ziet de gemeente ook het liefst, hoewel ze daar niet specifiek naar mag vragen bij de aanbesteding. In de praktijk zijn het toch vaak bedrijven uit de omgeving die zich melden. Voor fase 1 hadden zich een stuk of acht bedrijven ingeschreven en die kwamen bijna allemaal uit de directe omgeving. „Ik denk dat er één of twee niet uit Twente kwamen”, zegt Gerrit Avereesch namens de gemeente. Het is prettiger werken met een Twents bedrijf. „Ons kent ons. En de aannemers uit de buurt kennen ook onze nukken.” Hij glimlacht.

Eén bedrijf
Terwijl NTP werkt aan de riolering, het asfalt en de bestrating en de voorbereidingen voor het groen, zijn nutsbedrijven aan de slag om gas, water en elektra te verleggen.

Daarvoor is de firma Siers uit Oldenzaal ingehuurd. De telecombedrijven leggen hun kabels. „Dat zijn er heel veel en ze laten dat werk gelukkig samen door één bedrijf doen. Anders hadden we met twintig verschillende aannnemertjes te maken”, zegt projectleider Annemiek van de Heuvel. Het gaat om een bedrijfje uit Drenthe en dat is dan ook meteen de meest exotische collega in de bouwput.

Hengelo
En dan zijn er nog wat andersoortige bedrijfjes die profiteren van de klus. Een bedrijf uit Hengelo ontfermt zich over de straatverlichting en de stoplichten, een communicatie-expert uit Enschede is ingehuurd als aanspreekpunt voor omwonenden. De lokale economie profiteert zelfs van de kopjes koffie, zegt Van den Heuvel. „Als we bijvoorbeeld de klankbordgroep voor het werk aan de Oldenzaalsestraat bij elkaar halen, doen we dat bij Willemientje. Als we toch moeten betalen voor de koffie, doe ik dat liever bij een lokale ondernemer.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: