Live Live

Twentsche Foodhal zakelijk én sociaal succes

Gepubliceerd: Zondag 04 november 2018 21:26

Twentsche Foodhal zakelijk én sociaal succes

Omdat ondernemers moeten samenwerken is de exploitatie van een foodhal geen sinecure. Maar de Twentsche Foodhal in Enschede lukt het nu al een jaar. „Ik heb er familie bij gekregen”, zegt Vanessa Koningverander, die de Surinaamse keuken bestiert.

Vier jaar geleden kon initiatiefnemer Erik Wooldrik nog geen biertje tappen, afgelopen weekend vierde hij het eenjarig bestaan van de Twentsche Foodhal. „Aan de ene kant ben ik pandjesbaas en aan de andere kant run ik de bar”, zegt hij. Biertjes tappen gaat de voormalige verandermanager tegenwoordig prima af.

Zakelijk succes
„We geven een podium aan passie, talent en eigenheid”, zegt Wooldrik. Maar hij durft ook wel te zeggen dat de Foodhal een zakelijk succes is. De combinatie van negen verschillende eettentjes onder één dak sloeg direct vanaf het begin aan.

Wat volgde was een loeihete en bijgevolg rustige zomer. „Maar daar had iedereen met een restaurant last van”, zegt Wooldrik. „Desondanks hebben we twee keer de prognose gehaald van wat we een jaar geleden verwachtten.”

Goede chemie
Dat het financieel uit moet kunnen is duidelijk. Maar Wooldrik zoekt naar meer. Vanessa Koningverander, van het Surinaamse restaurantje Vaperansa, omschrijft het volgens hem prima. „Ik heb er eigenlijk familie bij gekregen”, zegt ze. „Er is gewoon een goede chemie onder de diverse ondernemers.” Dát is waar Wooldrik ook in gelooft. Want negen ondernemers onder één dak, dat gaat vaker niet dan wel goed. „Maar bij ons is in een jaar tijd maar een keuken gewisseld. Ik heb vooraf echt gezocht naar mensen die met elkaar wilden samenwerken.”

Surinaams, Boliviaans, Indonesisch, Koreaans, Indisch, Amerikaans; het is er allemaal. Belangrijker nog: de recensies zijn over het algemeen juichend. Vier sterren of meer, een uitzondering daargelaten. „Veel mensen uit Enschede natuurlijk”, zegt Wooldrik. „Ook veel uit Hengelo en steeds meer Duitsers, valt mij op.”

Leerwerkplaats
Het concept biedt meer voordelen voor de ondernemers. „Ik deed eerst catering vanuit huis. Nu hoef ik niet meer met mijn spullen te slepen”, zegt Vanessa. En voor Arjan de Bruine, eigenaar van Little Ribhouse Texas, is het bijna een soort leerwerkplaats. „Ik heb in Boekelo het Ribhouse Texas, maar de koks vinden het hartstikke leuk af en toe hier te staan. Dan moeten ze helemaal zelfstandig werken en dat is voor hen ook weer wat nieuws. En misschien neemt een van hen dit concept wel over. Iemand die het mooi vindt, gun je dat ook.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: