Live Live

Twente wapent zich tegen cybercriminelen

Gepubliceerd: Woensdag 13 juni 2018 09:16

Twente wapent zich tegen cybercriminelen

Twente krijgt binnenkort een kenniscentrum dat bedrijven helpt zich te beveiligen tegen digitale dreiging. En dat is nodig ook, zegt Liesbeth Holterman. „De Twentse industrie is zeer kwetsbaar.”

In Hengelo opent in september het Digital Trust Centre Oost-Nederland (DTC), een kenniscentrum dat Twentse bedrijven weerbaar moet maken tegen digitale aanvallen van buitenaf. Het DTC wordt opgezet door innovatieplatform Novel-T en gesteund door onder meer de provincie.

Beveiliging
Liesbeth Holterman uit Holten leidt het expertisecentrum en zij ziet dat er in Twente veel behoefte is aan beveiliging tegen hacks en andere cyberdreigingen. „De high-tech maakindustrie is erg belangrijk voor Twente, maar is bij uitstek een kwetsbare sector. Niet alleen omdat er veel gevoelige informatie ligt opgeslagen, maar ook omdat bij de productie van nieuwe technieken veel partijen samenkomen.”

Bouwt Thales bijvoorbeeld een nieuw radarsysteem, dan is de kans groot dat er onderdelen worden aangeleverd door tientallen bedrijven. Die dragen allemaal zorg voor de beveiliging van hun eigen deel, maar de afzonderlijke beveiligingen moeten ook goed op elkaar aansluiten om het eindproduct veilig te houden. „Want de ketting is zo sterk als de zwakste schakel.”

Cyberaanvallen
Bij cyberaanvallen lopen bedrijven en consumenten verschillende risico’s. Zo kunnen persoonlijke of andere gevoelige gegevens worden gestolen als een product niet goed beveiligd is, maar kunnen bedrijven ook worden gedwongen grote geldbedragen te betalen aan hackers die computersystemen platleggen.

Het DTC komt op het High Tech Systems Park en biedt bedrijven specialistische kennis waarmee de eigen organisatie beter beveiligd kan worden. Ook maakt het kenniscentrum risicoprofielen van bedrijven, die zo kunnen zien waar hun zwakke plekken liggen. „En als er zich een acute dreiging voordoet, zoals vorig jaar met de aanval die een deel van de Rotterdamse haven plat legde, dan bieden we panklare oplossingen in begrijpelijke taal.”

Risico’s
Ondanks dat er de afgelopen jaren al veel gesproken is over deze digitale dreigingen, betwijfelt Holterman of Twentse ondernemers zich voldoende bewust zijn van de risico’s. „Bedrijven denken vaak wel aan het beschermen van de kantooradministratie, maar niet aan de productieomgeving. Of de maatregelen die ze nemen richten zich onvoldoende op de bedrijfscontinuïteit. Produceer je bijvoorbeeld onderdelen voor een slimme robot, wat is dan ingrijpender? De e-mail die eruit ligt of de aansturing van je productie die stilvalt?”

Staatsgeheimen
Als oud-inlichtingenofficier van de AIVD kent Holterman al jaren het belang van digitale veiligheid. „Ik was in mijn werk inderdaad bezig met staatsgeheimen en operaties die in het diepste geheim plaatsvonden. Was dat in mijn eerste jaren nog veel mensenwerk, zoals het observeren op straat en het bespioneren van hotelkamers, in de laatste jaren werd ook daarin de toegang tot digitale informatie steeds belangrijker. En dan pas zie je hoe organisaties soms slordig omgaan met hun gegevens.”

Software
Het beveiligen van het eigen bedrijf hoeft niet altijd een kostbare of tijdrovende operatie te zijn. „Dat wordt vaak gedacht, maar er is nog veel laaghangend fruit. Problemen die gemakkelijk op te lossen zijn. Werk bijvoorbeeld altijd direct je software bij. De ontwikkelaars voegen namelijk altijd beveiligingen toe tegen nieuwe dreigingen. En update je niks, dan ben je ook niet beschermd.”

Het is de bedoeling dat het DTC de eerste drie jaren wordt gefinancierd door onder meer de landelijke en provinciale overheid, maar dat het expertisecentrum zich daarna zelf kan bedruipen. „En het klinkt misschien raar”, zegt Holterman. „Maar ik hoop dat we over tien jaar niet meer nodig zijn. Dat betekent namelijk dat alle Twentse ondernemers zich bewust zijn van digitale dreigingen, en de juiste maatregelen hebben genomen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lenneke Lingmont 

Deel deze pagina: