Live Live

AUDIO Twente Milieu lanceert de ‘deelcontainer’

Gepubliceerd: Donderdag 13 september 2018 12:29

AUDIO Twente Milieu lanceert de ‘deelcontainer’

Afvalinzamelaar Twente Milieu introduceert een nieuwe dienst om verspilling tegen te gaan: de deelcontainer. Het is een container waarin buurtbewoners spullen kunnen plaatsen die nog goed genoeg zijn voor een tweede leven.

De deelcontainer wordt geplaatst bij inwoners uit Twente die deze container vrijwillig onder hun hoede nemen. Gebruikers kunnen spullen in de container zetten of juist er uithalen. Het gaat om een vrolijk bestickerde container, voorzien van een deurtje en planken.

Boeken, speelgoed, apparatuur en zelfs etenswaren kunnen inwoners van Twente op deze manier aanbieden aan andere inwoners. De deelcontainer is één van de stappen naar een Afvalloos Twente. Onder dat motto streven gemeenten er naar in 2030 nog maar maximaal 50 kilo restafval per Twentse inwoner per jaar over te houden.

Afvalberg
„Alleen afval scheiden is niet voldoende om dat doel te behalen”, zegt directeur Lisette Bosch. „Ook preventie is daarbij heel belangrijk. We moeten proberen de afvalberg in zijn geheel te verminderen en voorkomen dat herbruikbare spullen, zoals speelgoed, of goed voedsel onnodig bij het restafval belanden. Door op een zichtbare manier het voedsel en de producten te laten delen, hopen we mensen bewust te maken en te activeren.”

Uniek

Het project is uniek in Nederland. Op kleine schaal zijn in wijken soms uitstallingen te vinden waar bewoners op dezelfde manier boeken aanbieden. Het idee dat Twente Milieu samen met Natuur en Milieu Overijssel (NMO) nu initieert gaat verder dan een uitbreiding van aan te bieden producten. Maarten van Dongen, projectleider Circulaire Economie van NMO, hoopt dat nieuwe buurtgroepen ontstaan. „Daar mee stimuleren we de sociale samenhang”, aldus Van Dongen.

Ongewis
Hoe het gebruik van de deelcontainer zich verder ontwikkelt, is ongewis. „Wij geven het niet precies vorm. Dat gebeurt door de buurtgroepen zelf”, aldus Van Dongen. „Wanneer mensen zich via Twente Milieu aanmelden voor zo’n deelcontainer, gaan we informatieavonden beleggen.” Angelien Hoppen van NMO gaat dan in gesprek met geïnteresseerde bewoners.

Aanmelden

In eerste instantie zet Twente Milieu vijftig containers uit in Hengelo en Enschede. Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel onthulde donderdagmorgen de eerste container, gemaakt is van een standaard 240 liter-container. Inwoners uit Twente die volle bak willen delen kunnen vrijblijvend aanmelden via www.twentemilieu.nl/vollebaksamendelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: