Live Live

Twente houdt voorsprong door overname chipbedrijven LioniX en PhiX

Gepubliceerd: Woensdag 11 juli 2018 21:03

Twente houdt voorsprong door overname chipbedrijven LioniX en PhiX

LioniX International en dochterbedrijf PhiX, die in Enschede fotonica-chips produceren en assembleren, komen grotendeels in Koreaanse handen. Het beursgenoteerde Zuid-Koreaanse bedrijf Magic Micro betaalt 25,5 miljoen dollar voor driekwart van de aandelen LioniX.

LioniX (55 werknemers) is sinds 2016 al voor een kwart in handen van de Koreaanse investeerder YMK Photonix. Fotonicachips zijn een nieuwe generatie chips en worden onder meer gebruikt in de nieuwe standaard voor mobiele technologie 5G, in medische apparatuur, zelfrijdende auto’s en in systemen voor opslag van data. De nieuwe chips zijn energiezuinig en snel.

Interessante partij
PhiX, het dochterbedrijf van Lionix, is volgens de directie het eerste bedrijf ter wereld dat deze nieuwe chips geautomatiseerd kan assembleren. Een nieuwe machine voor de assemblage, die PhiX in samenwerking met het in Enschede gevestigde Fraunhofer Project Center ontwikkelde, werd onlangs gepresenteerd. Het maakte PhiX tot een interessante partij om over te nemen.

Opschalen
Oprichter Hans van den Vlekkert van LioniX en PhiX was al een tijd op zoek naar investeerders om te kunnen opschalen en voorop te kunnen blijven lopen. Het werd geen investeerder maar een koper: Magic Micro. De Koreanen kopen alle aandelen in LioniX, waarin onderzoek, ontwikkeling en productie van chips zijn ondergebracht.

Helft van PhiX
En Magic Macro wordt voor de helft eigenaar van PhiX, dat de fotonische chips assembleert. De andere helft van PhiX blijft van de oprichters en bij de aandeelhouders: Oost.NL (via het Innovatiefonds Overijssel), de UT, Saxion en enkele particuliere investeerders.

Begin dit jaar werd een ander in fotonica gespecialiseerd Twents bedrijf, PhoeniX, in Enschede (ruim dertig werknemers), al verkocht aan de Amerikaanse multinational Synopsys. Investmentmanager Rob Jansen van Oost.NL vindt het geen slecht nieuws dat er nu weer een Twentse technologieparel is verkocht. „Ik zie dit juist positief. Twente is met Eindhoven verwikkeld in een concurrentieslag op de markt voor fotonische chips. Dat wordt een miljardenmarkt. Deze overname geeft de ontwikkelingen een flinke duw in de rug, zodat Twente leidend blijft. Ook onderzoek en ontwikkeling blijven in Enschede.”

Assemblage blijft in Enschede
De Koreanen zijn volgens commercieel directeur Arne Leinse van PhiX van plan de fotonische chips in Korea te produceren, maar de assemblage in Twente te houden. De assemblage van fotonische chips kan binnen tien jaar negenhonderd tot duizend nieuwe banen opleveren bij PhiX, zei oprichter Van den Vlekkert onlangs in deze krant.

„Dat staat nog steeds”, benadrukt Leinse. „Voor ons is belangrijk dat we snel kunnen opschalen en onze technologische voorsprong kunnen behouden. Dat kan door deze overname door een grote, kapitaalkrachtige partij.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: LioniX

Deel deze pagina: