Live Live

Twekkelerveld plaatst 'Huiskamer van de wijk' in bibliotheek

Donderdag 02 november 2017 13:07

Twekkelerveld plaatst 'Huiskamer van de wijk' in bibliotheek

Knopen tussen instellingen, verenigingen, vrijwilligers en bewoners van Twekkelerveld leggen. Dat is wat Herma Lubbers, hoofd van de bibliotheekvestiging in Twekkelerveld, betreft kort en bondig de functie van de Huiskamer van de Wijk. Die is ondergebracht in de bieb aan de Zonstraat. Donderdagochtend werd ze officieel geopend. "De functie van de bibliotheek verandert. We willen de verbindende factor in de wijk zijn en zo onze maatschappelijke functie vervullen", zegt Lubbers.

Ze heeft een mooi voorbeeld van hoe simpel het kan zijn. "Pas geleden kwamen hier in de bieb vijf meiden binnenlopen met de vraag of ze voor hun studie bij Saxion aan de tafel in de Huiskamer van de Wijk mochten werken. Ze vertelden dat ze hier in de wijk een opdracht moesten doen. Ik zei toen dat we hier op 2 november de Huiskamer openen met een zorgmarkt en vroeg of dat niet iets voor hen was. Ja dus. Ze hebben de uitnodiging opgesteld en verstuurd, ze bemannen een stand op de zorgmarkt en kleden die ook zelf aan. Zo hadden zij een studieopdracht en hielpen ze ons met de organisatie. Heel apart toch!?", glundert Lubbers.

Zij en haar collega's runnen met z'n vijven de bieb en zijn daarnaast de begeleiders van twaalf cliënten van zorginstelling Estinea, die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. De vijf zijn sinds een aantal jaren ook in dienst van Estinea. De bieb in Twekkelerveld is een van de dagbestedingslocaties. Tot nu toe zijn er al zeven instanties die op verschillende manieren meedoen aan dit initiatief: de stichting Present, Ribw (begeleid wonen), Saxion, Burenhulpdienst, Alifa en Power. Met z'n allen bieden ze samen met de bieb de huiskamer aan als centraal punt van ontmoeten, studeren, koffie drinken, activiteiten ontplooien en nog veel meer. "Het is in elk geval heel laagdrempelig en het moet vanzelf verder groeien", vat Lubbers samen.

"Zo krijgt de bieb de gewenste wijkfunctie en voor je het weet heb je weer iets als een buurtcentrum. Van hieruit worden de lijntjes gelegd. Vorige week kwam hier iemand van het Leger des Heils met de vraag of ze misschien mee konden doen."

In de Huiskamer van de Wijk is elke eerste woensdag van de maand een brei-ochtend. Mensen en instanties kunnen hier spreekuur houden of een inloopochtend. Het is wat Lubbers bedoelt met het verbinden door knopen te leggen. Power geeft al taallessen aan wijkbewoners van buitenlandse komaf, seniorweb geeft ouderen individueel computerles en in de bieb werkt ook een Ribw-cliënt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Stan Bouwman

Deel deze pagina: