Live Live

Tweede leven voor Cultuurmijl Enschede, maar White Lily moet naar ‘huis’

Gepubliceerd: Woensdag 22 mei 2019 09:24

Tweede leven voor Cultuurmijl Enschede, maar White Lily moet naar ‘huis’

De Cultuurmijl – het straatmuseum dat de binnenstad verbindt aan Roombeek – wordt opgeknapt. Daarvoor moet echter White Lily op het Boerenkerkhof wijken. Gisteren haalde de maker zijn werk op.

Met veel bombarie werd de Cultuurmijl bijna tien jaar geleden gelanceerd. Een route van precies 1,1 kilometer langs kunst en culturele instellingen. Een felgroene laserstraal tussen de toren van de Grote Kerk en de schoorsteen bij kunstenruimte Tetem in Roombeek; geluidskunst langs de hele route en op het Boerenkerkhof White Lily, een witte zuil die geluid maakt als je erin gaat zitten.

Verpauperd
De Cultuurmijl kwam nooit van de grond en raakte al snel verpauperd. Met als dieptepunt het eens zo stralend witte kunstwerk van Andreas Oldört op het Boerenkerkhof. Dat is de laatste jaren vooral gebruikt als plek om te dealen, tot onvrede van de buurtbewoners.

Nu wordt de Cultuurmijl nieuw leven in geblazen. Deze zomer zal de laserstraal van kunstenaar Peter Vink het weer doen. Het lichtkunstwerk is dan weer iedere avond een uur te zien. De geluidswerken van de Grote Kerk op de Oude Markt naar Tetem worden sneller in ere hersteld. Maar voor White Lily is geen plek meer. Het was een plek waar werd gedeald en junks rondhingen, die voor overlast in de buurt zorgden. Dus moest White Lily terug naar Duitsland. Daar geeft kunstenaar Andreas Oldörp ‘zijn kindje’ een nieuwe bestemming.

Junks
Oldörp toonde zich gisteren niet erg gelukkig met de manier waarop er in Enschede met zijn werk is omgesprongen. ,,In elke stad heb je junks. Als de gemeente dit niet zo had laten verpauperen, was de overlast ook beperkt”, is zijn mening. Cultuurwethouder Jeroen Diepemaat geeft aan dat de gemeente binnenkort met de omwonenden in gesprek gaat voor een nieuw kunstwerk op of rond het Boerenkerkhof.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: