Live Live

Twee ton compensatie voor ‘moskeemonument’ aan Atjehstraat in Enschede? De kans is klein

Gepubliceerd: Donderdag 31 oktober 2019 15:47

Twee ton compensatie voor ‘moskeemonument’ aan Atjehstraat in Enschede? De kans is klein

Het bestuur van de Selimiye-moskee aan de Atjehstraat wil bijna twee ton van de gemeente, als compensatie voor de monumentenstatus. Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Het pand aan de Atjehstraat is al tientallen jaren in gebruik als moskee. Over niet al te lange tijd hoopt het bestuur te kunnen verhuizen naar een nieuwe moskee aan de Kuipersdijk, maar nu wil de gemeente het oude pand aanwijzen als gemeentelijk monument. Volgens het moskeebestuur is het daarmee plotsklaps 180.000 euro minder waard geworden. Geld dat hard nodig is voor de financiering van de nieuwe moskee. Het bestuur wil dat de gemeente dit compenseert, maar de kans dat dat gebeurt is vrijwel nihil.

De gemeente acht een waardedaling van 600.000 euro naar 420.000 euro ‘erg hoog’ en bovendien is er geen rapport van de ‘deskundige’ die dat bepaald zou hebben. Los daarvan is er nog nooit iemand gecompenseerd voor het plotselinge bezit van een monument. ‘De algemene aanname dat aanwijzing tot waardedaling leidt is niet juist. Ook de bestuursrechter neemt niet aan dat aanwijzing leidt tot waardedaling’, aldus de gemeente in een reactie. Het moskeebestuur zou dus met een goed onderbouwd verhaal moeten komen om voor de rechter dit bedrag te claimen.

Termijn
Die kans heeft de gemeente ze overigens wel gegund. Het moskeebestuur had in eerste instantie verzuimd te reageren binnen de gestelde termijn en daarmee was inspraak een gepasseerd station. Maar volgens het bestuur hadden ze het besluit op papier nooit ontvangen. Het college heeft daarop ‘na intern overleg’ besloten het voorstel terug te halen en het moskeebestuur nogmaals de kans te geven een zienswijze in te dienen. Dat is nu gebeurd. Blijft het college bij zijn keuze, dan gaat het besluit op zijn vroegst in december naar de raadscommissie en als die ook positief oordeelt, is de moskee een monument. Daarna kan het moskeebestuur bezwaar maken en eventueel naar de rechter stappen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Jan Astrego

Deel deze pagina: