Live Live

Tukkers onzeker, maar ook nuchter over Brexit

Gepubliceerd: Maandag 21 januari 2019 08:17

Tukkers onzeker, maar ook nuchter over Brexit

Deze maandag is het - opnieuw - erop of eronder voor Groot-Brittannië. Premier Theresa May moet het parlement een alternatief voorleggen voor haar overeenkomst met Brussel over het vertrek uit de EU op 29 maart. Een nieuw referendum is niet uitgesloten. Een Britse Tukker en een Twentse Brit geven hun mening.


‘Niemand hier weet waar hij aan toe is’

Naam: Bart Hilarius (46)
Woont in: Tonbridge, sinds 1999
Beroep: postbode

Hij ging in 1999 naar Engeland om er een jaartje te gaan werken. Maar zoals dat zo vaak gaat: hij trof er zijn huidige vrouw, werd er vader van drie kinderen en bezoekt nu alle thuis- en uitwedstrijden van West Ham United. Want voetbal is belangrijk voor Bart Hilarius, die een kwart eeuw geleden tot de harde kern van Vak-P behoorde.

„Ja, maandag is de zoveelste belangrijke dag als het om de Brexit gaat”, zegt oud-Hengeloër Hilarius met een lach. „Het is een puinhoop. Het plan van premier Theresa May voor uittreding is afgeschoten, maar er is volgens mij ook geen plan B. Ik verwacht er tenminste helemaal niks van.”

Hilarius zegt dat hij geen idee heeft welke kant het op gaat als het land op een harde manier uit de EU stapt. „Je hoort hier elke dag verhalen die dan later op de dag door anderen worden weersproken. Wat wel duidelijk is, is dat er bedrijven vertrekken. En dat is niet goed.”

Het weren van immigranten is volgens Hilarius een belangrijke troefkaart voor het kamp dat wil dat Groot-Brittannië de EU verlaat. „Ik vraag me überhaupt af waarom mensen uit Oost-Europa, Afrika en Azië zo graag naar Engeland willen, want de economie is hier niet al te best. Ik denk dat het gemiddelde Nederlandse gezin het beter heeft dan het gemiddelde Engelse gezin.”

Hilarius verwacht niet dat een ‘harde Brexit’ voor hem persoonlijk gevolgen heeft. „Daar ben ik niet bang voor. Ik woon hier al 20 jaar en ik geloof niet dat ze me nog als immigrant zien. Ik ben in elk geval geen economisch vluchteling. En als het niet anders kan, vraag ik wel een Brits paspoort aan.”

‘Ze zullen me er toch niet uit gooien hier?’
Naam: Colin Pearson (75)
Woont in: Enschede, sinds 1969
Beroep: oud-directeur Siemens Hengelo

„Ik ben in 1967 eigenlijk een beetje uit onvrede uit Engeland vertrokken”, kijkt Colin Pearson terug. „Ik was afgestudeerd als ingenieur en op mensen met een technische studie werd destijds een beetje neergekeken in Engeland. Terwijl ingenieurs destijds in Nederland juist in trek waren en goed werden betaald.”

Pearson kwam twee jaar later bij ketelbouwer Stork in Hengelo terecht, dat na een hele reeks van overnames Siemens werd en nu VDL heet. Hij was er directeur van 1980 tot zijn vertrek in 2004. „De langstzittende directeur hoorde ik onlangs”, zegt hij.

Hij ziet het gekrakeel in zijn vaderland met lede ogen aan. „Ik heb sterk het idee dat mijn landgenoten die destijds voor de Brexit hebben gestemd geen flauw idee hadden van de consequenties. Dat referendum was een politieke blunder van oud-premier David Cameron. Ik zie het aan mijn eigen zus. Die was hier laatst met haar man. Ze heeft voor vertrek uit de EU gestemd, maar twijfelt nu heel erg of ze er wel goed aan heeft gedaan. Zelf vind ik het onverstandig als we uit de EU zouden stappen. Ik zou dat nooit doen.”

Colin Pearson ziet Britse vrienden en kennissen die in West-Europa wonen nu al paspoorten aanvragen van het land waar ze wonen of van Ierland, dat wel lid is en blijft van de EU. „Zelf ga ik niet op de zaken vooruitlopen. Ik zie het wel. En als het niet anders kan ga ik een Nederlands paspoort aanvragen. Ze zullen me er toch niet uit gooien hier, neem ik aan? Maar ik vind het wel heel jammer wat er allemaal gebeurt. De politici in Engeland hebben dit aangericht en ik ben bang dat de bevolking straks de dupe wordt van dit fiasco.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Joost Dijkgraaf

Deel deze pagina: