Live Live

Truus (88) kan huis niet meer uit door bouwput rondom MST Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 10 oktober 2019 11:13

Truus (88) kan huis niet meer uit door bouwput rondom MST Enschede

De omgeving van het MST is één grote bouwput, een indrukwekkend project van vele miljoenen. In de kantlijn van de klus raken bewoners in de verdrukking.

Truus is 88. Ze zit opgesloten in huis. De straat voor haar woning, de Emmastraat, is een modderige bende en het paadje waar ze langs moet om bij haar auto te komen, is sinds kort afgesloten met een stevig hek. Dat heeft de buurman gedaan, om zijn heg te beschermen tegen lopend sluipverkeer en zijn achtertuin tegen insluipers. „Hij wil mij er ook niet meer langs laten”, verzucht Truus. „Ik weet niet wat ik moet doen.”

Verbindingsweggetje
Dat paadje is het straatje dat loopt achter de woningen aan de Ripperdastraat. Het is een verbindingsweggetje tussen de parkeerplaats voor het oude ziekenhuis en de Emmastraat. Dat straatje heette lang geleden de Weideweg. Maar dat zegt niemand meer iets, weet Truus inmiddels. „Ik ben bij een vergadering geweest, en als ik vroeg wat er ging gebeuren met de Weideweg, wist niemand waar ik het over had.”

Het weggetje is een bron van ruzie geworden. Sinds de Ripperdastraat er helemaal uitligt, is het paadje de snelste verbinding tussen Saxion en Haaksbergerstraat. Niet alleen studenten maar ook bezoekers van verslavingsinstelling Tactus maakten er vaak gebruik van. Tot ongenoegen van bewoners, die aan beide zijden een hek plaatsten. Met instemming van projectontwikkelaar LIFE, eigenaar van de grond.

Dat was zeer tegen de zin van onder meer een huisarts die praktijk houdt langs de Ripperdastraat: de patiënten konden er niet meer komen en ze kon niet weg voor spoedvisites. Ook Truus had een probleem. Voorheen kon ze met haar autootje nog vlakbij haar huis komen door de Weideweg, maar het grote zwarte hek versperde haar nu de toegang. De parkeerplaats voor het oude ziekenhuis is te ver om te lopen, zeker met boodschappen.

Crisisberaad
Omdat ook hulpdiensten niet meer bij de woningen konden komen, volgde crisisberaad met de gemeente. Het resultaat daarvan is dat er nu op de parkeerplaats bij het oude ziekenhuis permanent een beveiliger bij het hek staat, die als portier dienstdoet. Wil een patiënt of bewoner erin, dan opent de beveiliger het hek. Dat ging niet direct goed - de ijverige beveiliger hield ook patiënten van de huisarts tegen - maar inmiddels is de procedure duidelijk.

Huisarts
Daarmee is de huisarts goed geholpen, maar Truus nog altijd niet. Ze kan er met haar autootje nu aan de ene kant wel in, maar het andere eind is nog ‘afgehekt’. En daar moet ze langslopen om bij haar huis te komen. „De buurman wil mij er niet langs laten. Hij zei: ‘Ga er maar omheen met je rollator’. Dat heb ik geprobeerd, maar ik kan de rollator niet achterin de auto tillen. Hij is te zwaar. En ik kan ook niet zo ver lopen met mijn boodschappen.”

De werkzaamheden duren nog een tijdje en ze weet niet hoe het verder moet. „Ik ben maar op de fiets naar de Aldi gegaan. Eerst moest ik door het zand baggeren en daarna moest ik twee keer stoppen onderweg om op adem te komen. Ik heb van alles twintig gehaald, zodat ik het een paar maanden kan uitzingen.”

Die buurman met dat hek, dat is Frans Kötter. Ja, hij heeft het pad naast zijn woning afgesloten. Bouwvakkers hebben op zijn verzoek met een dik blok beton het uiteinde verankerd. Dat schuif je niet meer zomaar aan de kant, zegt hij tevreden. Want dat was het probleem. „Het zijn die Tactusbewoners, hè? Die lopen hier allemaal langs mijn heg en maken hem kapot. Ze hebben ook al een keer ingebroken. En er lopen ook dealers.”

Rollator
Daarom heeft hij in overleg met bewoners van de Ripperdastraat aan beide kanten een hek neergezet. Met de gemeente valt niet te praten, zegt hij. „Ze praten óver de bewoners maar niet mét de bewoners. Communicatie? Flauwekul. Dit werk voor de deur, dat kan ik accepteren, maar niet dat er niet overlegd wordt. Waarom halen ze al die wegen er nu tegelijk uit?” Dat zijn hek een bejaarde buurvrouw in de problemen brengt, vat hij luchtig op. „Ja, zij wil erlangs kunnen, maar dan heb ik dat hek weer openstaan. Ze heeft toch een rollator? Loop er maar omheen, over de Ripperdastraat. ‘Ja maar, ik kan hem niet tillen’, zei ze. Nou, dan koop je toch een lichtere?”

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er rijplaten voor de deur van de woning van de 88-jarige Enschedese zijn gelegd, zodat ze de straat kan oversteken. Met de buren zouden inmiddels afspraken zijn gemaakt om haar toegang tot het achterpad te geven via één van de tuinen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: