Live Live

Trend: huizenkoper biedt meer dan vraagprijs in Enschede

Donderdag 13 juli 2017 12:15

Trend: huizenkoper biedt meer dan vraagprijs in Enschede

Ook in Enschede beginnen de prijzen van koopwoningen de pan uit te rijzen. Geregeld worden voor koopwoningen hogere bedragen dan de vraagprijs geboden en betaald. Verkopers hebben het voor het zeggen, nu het aanbod over de hele linie verder afneemt.

Deze trend signaleert de Woningmarktrapportage van Ten Hag Makelaars, die zich baseert op cijfers van brancheorganisatie NMV. In de rapportage zijn de cijfers van het tweede kwartaal op een rij gezet. Voor het eerst sinds jaren is in Enschede weer sprake van een echte verkopersmarkt, aldus Ten Hag.

Ook in het tweede kwartaal is het aanbod aan koopwoningen gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is terug te zien in de looptijd, die eveneens verder daalde. Gemiddeld staat een woning nu 42 dagen te koop. Dit is bijna 18 procent minder dan in het eerste kwartaal, waar de gemiddelde woning in 51 dagen van eigenaar wisselde.

Hoekwoningen
Hoekwoningen waren het meest in trek. Dit woningtype werd in gemiddeld 27 dagen verkocht, terwijl dit in het eerste kwartaal nog 66 dagen was. Een daling van 59 procent.

Appartementen
Alle woningtypes werden sneller verkocht, op één uitzondering na: appartementen van na 1970. De gemiddelde looptijd hiervan bedroeg 57 dagen. Dat is een groot verschil in vergelijking met het eerste kwartaal. De gemiddelde looptijd in het eerste kwartaal bedroeg namelijk 32 dagen. Dit betekent een stijging van 78 procent.


De mediaan (gemiddelde waarde) vraagprijs in Enschede bedroeg in juni 2009 nog 179.000 euro. Dat is inmiddels gestegen naar 199.700 euro. In Hengelo is juist sprake van een tegenovergestelde prijsontwikkeling. De mediaan vraagprijs is daar gedaald, van 211.000 euro in juni 2009 naar 191.750 euro nu. Voor de vraagprijsontwikkelingen in heel Twente zie bovenstaande overzichtskaart.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Pixabay.

Deel deze pagina: