Live Live

Topmanager vecht ontslag bij In Person Enschede aan: ‘Ik had de mooiste baan’

Gepubliceerd: Vrijdag 06 september 2019 17:28

Topmanager vecht ontslag bij In Person Enschede aan: ‘Ik had de mooiste baan’

Wordt het dan toch ‘alles of niets’, zoals kantonrechter Marsman het deze vrijdag zegt. Het lijkt er wel op, want beide partijen komen na lang beraad niet tot een deal. „Je kunt niet zeggen dat we het niet geprobeerd hebben”, zegt advocaat Hendriks van In Person dat een HR-manager heeft ontslagen.

Het ontslag van de topmanager werd goedgekeurd door het UWV, maar de vrouw vecht dat ontslag aan bij de kantonrechter. Ze heeft bijna 22 jaar bij In Person gewerkt, maar is tijdens een ziekte ‘buitenspel’ gezet, zo meldt haar advocate Aantjes. Haar werkzaamheden zijn op ‘agressieve wijze’ overgenomen door de directie.

120.000 euro
De aangevoerde ‘economische redenen’ vindt ze ‘een valse ontslaggrond’. Volgens een persbericht was er in 2017 winst gemaakt. In Person heeft verwijtbaar gehandeld en daar past een fikse vergoeding bij, vinden de eisers. Een bedrag van 117.725 euro valt. Dat ze de leaseauto moest inleveren en geen eindejaarsuitkering kreeg viel ook slecht.

Magere jaren
Advocaat Hendriks voert aan dat het ontslag ondanks ‘magere jaren’ niet alleen op economische gronden is gebaseerd. „De franjes en de extra’s zijn er vanaf gehaald”, zegt hij.

De functie van de ‘hoge manager’ die boven ‘het primaire proces’ zweeft, daar was geen ruimte meer voor, stelt Hendriks. „De kern van de zaak is dat de functie overbodig is geworden en dat het UWV daar akkoord mee is gegaan. Het is een keuze die de werkgever heeft gemaakt.”

Ziek
De werkneemster meldde zich oktober 2017 ziek vanwege overbelasting. Op 4 december werd haar mailaccount geblokkeerd. Dat was om haar te ontlasten, meldt Hendriks, maar de werkneemster stelt dat ze juist betrokken wilde blijven. „Ik had de mooiste baan van Nederland.”

Op de vraag van rechter Marsman waarom de blokkering van de mail niet is hersteld zegt Hendriks: „In Person heeft dat nooit goed begrepen. Ze was 100 procent arbeidsongeschikt en ze wilde weer dingen kunnen doen.” De werkneemster schudt het hoofd: „Ik heb nooit gezegd rust te willen. Er is nooit een gesprek geweest.”
Gemis
Dat er geen gesprek is geweest noemt de rechter een gemis. „Het verdient niet de schoonheidsprijs. En met het email-account had het ook anders gekund. Het is een lastige kwestie. Dat jullie zelf een regeling treffen zou mooi zijn. Anders wordt het alles of niets.”

Het overleg op de gang en in kamertjes duurt ruim een uur. Maar het wordt ‘no deal’. „We zijn er niet uitgekomen”, zegt Hendriks. „Iedereen heeft zijn best gedaan, we hebben niet meer ruimte.”

Erkenning
Volgens de werkneemster gaat het niet enkel om de centen, maar ook om ‘erkenning’ en ‘een stuk begrip’. Besloten wordt de zaak nog een week aan te houden. „Maar mijn ervaring is dat het in zo’n week vaak stil blijft”, zegt de rechter. Na die week volgt de uitspraak over zes weken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview

Deel deze pagina: