Live Live

Theaterspektakel Hanna van Hendrik op herhaling

Gepubliceerd: Maandag 13 januari 2020 22:18

Theaterspektakel Hanna van Hendrik op herhaling

Het theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’ gaat volgend zomer op herhaling. Als initiatiefneemster én hoofdrolspeelster Johanna ter Steege de organisatie rond krijgt, worden er 40 voorstellingen gespeeld in Hangar 11 op de Luchthaven Twente.

Gerben Kuitert | Tubantia

Hanna van Hendrik was vorig zomer een megahit. Er werden in totaal 51 voorstellingen – 11 meer dan gepland – gespeeld van het stuk, dat de strijd belichaamt van de boeren tegen de ruilverkaveling in Tubbergen. Tegen die achtergrond speelde ook de strijd om het bestaan van boerin Hanna (Johanna ter Steege) en haar man Hendrik (Huub Stapel), die moeite hadden met het afbetalen van grote leningen van de bank. Er kwam in totaal 47.500 betalende bezoekers naar Enschede om de voorstelling te zien.

Wachtlijst met 10.000 namen

„We hadden een wachtlijst met 10.000 namen van belangstellenden die ook hadden willen komen, maar voor wie we geen kaarten meer hadden. En nog langer doorgaan kon niet, omdat verschillende leden van de cast verplichtingen hadden”, zegt Johanna ter Steege (58). Naarmate enthousiaste reacties over het theaterstuk zich vanuit Twente verspreidden over het land, kwamen er uit alle provincies aanvragen. ,,Uiteindelijk kwam 38 procent van de bezoekers van buiten de regio. Tot uit België aan toe”, zegt Hanna ter Steege.

Solidair met boeren
De actrice kwam onlangs naar het Malieveld om de protesterende boeren een hart onder de riem te steken. „Omdat ik weet hoe zwaar ze het hebben door die steeds weer veranderende regelgeving. Ik ben het niet altijd eens met hoe er wordt geprotesteerd, maar voel me wel solidair.”

Volgens de in de Wierdense buurtschap Notter opgegroeide actrice zal de tweede serie voorstelling van ‘Hanna van Hendrik’ worden gespeeld door dezelfde cast als die van vorig jaar. „De reacties zijn enthousiast.”

Garantstellingen en sponsors
Ter Steege moet nu zien de sponsoring rond te krijgen en voldoende partijen zien te vinden die een garantstelling willen afgeven aan de Stichting Hanna van Hendrik waarvan Johanna ter Steege zelf directeur is. „Het is een enorme krachtsinspanning, maar ik weet dat we veel mensen teleur hebben moeten stellen. Als actrice maak je slechts één of twee keer in je leven iets mee dat zo slaagt als Hanna van Hendrik.In juni hakken we de knoop door.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: