Live Live

The Tommycats na tien jaar terug in Enschede om te rocken

Gepubliceerd: Maandag 12 augustus 2019 08:23

The Tommycats na tien jaar terug in Enschede om te rocken

The Tommycats staan donderdag na tien jaar weer op het podium tijdens de Grolsch Summer Sounds Enschede Rocks. Kevin Stunnenberg en de broers Sem en Luke Christoffel gingen in 2009 hun eigen weg. Drie rockers over het succes van toen en het avontuur dat daarna nog volgde.

Het onderwijs bracht hen bij elkaar, maar zorgde er in 2009 ook voor dat de band uiteenviel. De jongens kennen elkaar van het Stedelijk Lyceum. De band ontstond echter op de pop- en rockafdeling van De Muziekschool Twente, tegenwoordig de Kaliber Kunstenschool.

„We waren in 2003 heel jong”, zegt Luke. „13 of 14 jaar. We werden bij de muziekschool bij elkaar gezet en ontdekten daar wat voor geluid je met de instrumenten kon maken. En zo groei je met de band op.”

Zes jaar
Ze speelden zes jaar samen. 2008 bleek hun topjaar: ze traden op bij de Popronde en de Zwarte Cross en brachten datzelfde jaar de plaat See Me Freaking Out uit. Toch moesten ze het het jaar erop voor gezien houden. Kevin en Luke begonnen aan de popopleiding van de Herman Brood Academie in Utrecht, Sem op het ArtEZ conservatorium Enschede.

„We konden ons niet meer vol geven”, vertelt Luke. „Voor een band moet je honderd procent gaan. Dat lukte niet. Bovendien ontdekten we via onze studies onze eigen interesses binnen de muziekwereld.”

Fuck it
We staan nog steeds 100 procent achter de songs die we destijds uitbrachten, vertelt Sem. Luke weet ook waar dat aan ligt: „We hadden toen een fuck-it-houding.” Sem: „Tijdens je studie leer je allerlei technieken, waardoor je je capaciteiten kan verfijnen. Maar daardoor verdwijnt die houding steeds meer naar de achtergrond. Je wordt een volwassener schrijver die met allerlei dingen rekening gaat houden. Dat beperkt je ergens. Terwijl we toen gewoon dachten: fuck it, dit is een song. Eigenlijk was dat wel goed, die fuck-it-houding.”

Ieder ontwikkelde zich na The Tommycats in een andere band. Kevin stapte als zanger en gitarist in de psychedelische rockband Birth of Joy, maakte vijf studioalbums en trad wereldwijd zo’n 1.300 keer op. In januari stopte de band voorlopig; het laatste wapenfeit was een optreden in Paradiso Amsterdam.

Ondertussen zit Kevin ook bij The Cinema Escape, een elektroband. Bassist Sem speelt tegenwoordig bij Moonkings, de band van rocklegende Adje Vandenberg. Ook speelt hij bij de rockband Ten Times a Million.

Drummer, zanger en gitarist Luke, speelt net als (derde) broer Kenneth bij de Enschedese rockband The Road Home. Ook begon Luke twee jaar geleden een eigen kleding lijn: Stay Free Custom. Hij beschildert leren jassen en laat zich daarbij uiteraard inspireren door de rock-’n- rollcultuur.

Kleinste podium
De ‘drie doorgewinterde rockartiesten’ betreden donderdag na tien jaar van Enschedese bodem het podium op de Oude Markt.

„We wilden al eerder weer iets samen doen”, zegt Sem. „In de afgelopen tien jaar hebben we één keer nog samen gerepeteerd.” Luc Scheper van Café Rocks vroeg hen nog een keer het podium te beklimmen. „We doen het ook uit dank”, zegt Sem. „Op het kleinste podium van Twente hebben we destijds meerdere keren mogen spelen.”

In hun repetitieruimte in de Performance Factory valt het The Tommycats op hoe goed de nummers nog in hun lijf zitten. Bijzonder, want ze schreven destijds weinig op en veel nummers zijn nooit opgenomen.

Herinneringen
Het repeteren is daardoor puzzelen met herinneringen: zowel mentaal als fysiek. „Dankzij ons spiergeheugen lukt het weer nummers op te halen”, zegt Kevin. „Je ontdekt hoe kleine dingen die herinneringen triggeren. Door samen die herinneringen op te rakelen, zetten we de nummers meer en meer in elkaar. Het gaat van: oh ja, zo deden we dat. Wat deden we eigenlijk moeilijk. En veel. Maar dat paste ook goed bij de fuck-it-houding.”

Anderzijds helpt het dat ze tien jaar ervaring hebben. „Het is tof om met de ervaring van nu de nummers van toen in een nieuw jasje te steken”, zegt Luke. Op de vraag of ze alle nummers dan ook eindelijk zullen opnemen, twijfelen ze even: „Geen commentaar.”

Grolsch Summer Sounds Enschede Rocks vindt donderdag op de Oude Markt plaats. Het Zwolse garage-bluesduo Money & The Man trapt om 20.30 uur af. Na een halfuur ombouwen vervolgens The Tommycats van 22.00 tot 23.00 uur, op de rockavond. De laatste band speelt van 23.30 tot 01.00 uur. Het gaat om The Stones Sessions, een vijfkoppige coverband van The Rolling Stones. De afterparty van Grolsch Summer Sounds Enschede Rocks! is uiteraard bij Café Rocks. Café Rocks viert met deze rockavond alvast zijn 25-jarig bestaan. Zondag 24 november viert het café het groots in Metropool.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: