Live Live

Terugkijken: De plannen van GroenLinks, D66 en PVV voor Enschede

Donderdag 15 maart 2018 17:12

Terugkijken: De plannen van GroenLinks, D66 en PVV voor Enschede

In de vijfde ronde van de serie debatten met Enschedese politici ontvouwden lijsttrekkers van GroenLinks, D66 en de PVV hun plannen voor de gemeente.

Alle lijsttrekkers zijn de afgelopen weken op vraaggesprek geweest in het Balengebouw. Alle debatten waren gratis te bezoeken en online te volgen. Een programma gemist? U kunt ze allemaal hier terugkijken.

GroenLinks
"Het aangezicht van de Usseler es wordt door zonnepanelen misschien wel twintig jaar lang aangetast, maar de es blijft wel bestaan", dat zegt Robin Wessels, raadslid van GroenLinks woensdagavond.

"Zonnepanelen op de Usseler es zijn voor ons bespreekbaar, maar we willen daar alle partijen wel zoveel mogelijk bij betrekken. Het ligt heel gevoelig, ook bij ons", aldus Wessels.

'Diftar is een succes'
Verder blijkt in het debat dat de partij achter diftar staat. Lijsttrekker Hetty Wolf: "Het principe dat de vervuiler betaalt is logisch. Het systeem van diftar is bewezen. Er wordt meer afval gescheiden, dus we kunnen het een succes noemen."

Fietsstad
Dat Enschede inzet op Fietsstad 2020 is prima, aldus Wessels. "Maar je moet dat wel consequent doen. Er wordt niet vanuit de fietser gekeken, de rotonde hadhaven bij de Kop van de Boulevard was veel beter geweest." Ook is Wessels niet tevreden over de smartapp voor fietsers. "Ik ben het helemaal eens met de gedachte achter de applicatie, maar ik heb er bezwaar tegen dat onze data worden opgeslagen door een commercieel bedrijf." Volgens Wolf staat GroenLinks niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor de mens. Zo vindt ze bijvoorbeeld dat er opnieuw ontmoetingsplekken in de wijken moeten komen. "Je moet niet denken aan ouderwetse buurthuizen, maar bijvoorbeeld aan voetbalverenigingen die een bredere functie krijgen."
D66: 'Meer aandacht voor taal levert banen op'
Lijsttrekker Eelco Eerenberg van D66 hamerde tijdens het laatste verkiezingsdebat op het belang van meertalig onderwijs in Enschede. "Er liggen banen voor het oprapen over de grens. Daarom is het belangrijk dat kinderen er al jong achter komen dat Duits niet eng is." Ook streekdialecten mogen aangeboden worden. "Het is een identiteit waar je trots op kan zijn."

De wethouder wil de banden met de oosterburen verder verbeteren, ook in het kader van de ontwikkeling van de binnenstad. "We moeten de sterke groei van de binnenstad doorzetten. Enschede moet hét shoppingcenter van Oost-Nederland worden."

Een ander speerpunt voor de partij is het ontwikkelen van een inclusieve samenleving. "Alle 160 nationaliteiten moeten zich hier welkom voelen", aldus kandidaat-raadslid Margarita Jeliazkova. Eerenberg voegde daaraan toe dat hij het schrikbarend vindt dat partijen als de PVV, 'die haat en verdeeldheid als oplossing zien', in opkomst zijn. Het liefst ziet hij de PVV geen zetels halen.

Duurzaamheid is hét thema van de toekomst volgens D66. De partij ziet graag windmolens en zonneparken gerealiseerd worden, bijvoorbeeld langs de A35. Ook de 3 windmolens die in het partijprogramma genoemd zijn kunnen langs de snelweg.PVV Enschede loopt niet aan het handje van Wilders
De Enschedese PVV-fractie bepaalt zelf wat goed is voor de stad, daar heeft ze de Haagse bemoeienis van leider Geert Wilders niet voor nodig. Dat gaf lijsttrekker Jan Willen Elferink in het 'Ik teken voor 80'- debat aan. "Uiteraard hebben we goed overleg en is het prettig om met elkaar van gedachten te wisselen, maar wij bepalen onze eigen koers."

Toch kon Elferink, samen met de nummer 2 op de lijst Erwin Versteeg niet ontkennen dat landelijke issues ook in Enschede worden uitgerold, mocht de PVV een rol van betekenis gaan spelen na de verkiezingen. "Ja, het de-islamiseren van Enschede is voor ons een belangrijk thema, maar niet het allerbelangrijkste", aldus Elferink. Hij zei het in een adem met de toezegging dat de PVV er, binnen de wet, alles aan zal doen om de bouw van de nieuwe moskee aan de Kuipersdijk tegen te gaan. "Ik weet dat het besluit al is gevallen, maar de huidige raad heeft daarbij niet geluisterd naar de inwoners van de stad. Dat gaan wij wel doen."

Elferink en Versteeg geven vooral veiligheid als belangrijk thema voor de stad. "De drugsproblematiek in bepaalde delen moet keihard worden aangepakt en de politie moet samen met beter opgeleide opsporingsambtenaren een zero-tolerance beleid gaan voeren. Meer blauw op straat dus."

Ze voelen zich gesteund door de positieve reacties nu ze meedoen. "Wij nemen onszelf serieus, maar ook de andere partijen. Je moet het samen doen en daarbij sluiten we niemand op voorhand uit", zei Elferink.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto's: Ben Lensink

Deel deze pagina: