Live Live

Telefoons waarop IronChat draaide geleverd vanuit Enschede

Gepubliceerd: Woensdag 07 november 2018 15:44

Telefoons waarop IronChat draaide geleverd vanuit Enschede

De telefoons die volgens justitie door de top van de onderwereld gebruikt werden, werden volgens bronnen grotendeels geleverd door een bedrijf in Enschede. De eigenaar zit in een Duitse cel.

Het onderzoek naar het chatprogramma IronChat, dat door de politie werd gekraakt en wekenlang werd gevolgd, heeft een nog sterkere link met Twente dan tot nu toe bekend was. De telefoons waarop het programma draaide werden namelijk in veel gevallen verkocht door een bedrijf in Enschede. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Secure Data Systems
Het gaat om Secure Data Systems (SDS), gevestigd aan de Kolmschotlanden. De eigenaar van SDS zit vast in een Duitse cel, als verdachte in een drugszaak. In die zaak werd hij aangehouden in Spanje en uitgeleverd aan Duitsland. Deze 30-jarige Marcus T. is onlangs ook besproken in een zitting rond het grote Twentse liquidatieproces. Daarin werd hij door de advocaat van een van de verdachten genoemd als rechterhand van het brein achter een reeks liquidatiepogingen in deze regio.

Bij de Kamer van Koophandel is te zien dat het bedrijf twee maanden geleden is opgeheven. Telefoonnummers van SDS worden ook niet meer beantwoord. Ook in het Duitse Gronau had het bedrijf een filiaal.

Sporen
Op internet zijn desondanks nog veel sporen terug te vinden. Zo adverteerde SDS op Facebook openlijk met de telefoons, die volgens de verkoper versleuteld waren. ‘Oplossing voor jouw privacy als persoon maar ook voor je bedrijf! Kom gerust langs.’ Ook plaatste het bedrijf afbeeldingen waarop reclame wordt gemaakt met IronChat.

Over de rol van SDS in het mega-onderzoek naar IronChat, waarin de politie ruim 250.000 criminele berichten onderschepte en vastlegde, is nog niet veel duidelijk. Bronnen verklaren wel dat zoveel telefoons door het Enschedese bedrijf aan Twentse criminelen zijn geleverd, dat het zwaartepunt van het onderzoek op Twente is komen te liggen.

Justitie noemde tot op heden alleen het bedrijf Blackbox Security uit Elst als leverancier van IronChat. De 46-jarige eigenaar van dat bedrijf, en zijn 52-jarige compagnon, zijn vrijdag door de politie gearresteerd op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Opvallend genoeg gebruikt het Enschedese SDS het logo van Blackbox Security in al zijn uitingen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay 

Deel deze pagina: