Live Live

Teamgeest, discipline en overgave: het klopte bij FC Twente

Gepubliceerd: Zaterdag 09 februari 2019 15:16

Teamgeest, discipline en overgave: het klopte bij FC Twente

Voor de winterstop was de organisatie vaak ver te zoeken bij FC Twente, maar in de eerste topper van 2019 was de tactische discipline bij de ploeg van Marino Pusic groot. Er stond een team vol onverzettelijkheid bij Sparta. En er was een aanvalsduo, dat elkaar opvallend goed aanvoelde.

Ja, de strafschop was onterecht. En ja, bij de 0-2 ging de keeper van Sparta niet vrijuit. En de 0-3 was een eigen doelpunt. Allemaal waar. Maar je zou de prestatie van FC Twente vrijdagavond tekort doen door daar het accent op te leggen of te wijzen naar de scheidsrechter. De Enschedeërs dwongen die momenten van geluk zelf af, waardoor de tegenstander op cruciale momenten bezweek. Ondanks de afwezigheid van bepalende spelers als Wout Brama en Javier Espinosa was de koploper de onbetwiste baas op Het Kasteel. Op de onverwachte ruime zege viel dan ook niets af te dingen. Voordat Twente de penalty kreeg, had het al drie opgelegde kansen gehad. Twente speelde prima, met en zonder bal.

Organisatie
Het was mooi om te zien dat Twente zonder de regisseur Wout Brama de organisatie met vuur en discipline bewaakte. Voor de winterstop was er voor de middenvelders soms geen houden aan, als de ruimtes weer eens open lagen, maar tegen Sparta speelde de ploeg van Pusic compact. Alleen in de eerste helft kwamen de vleugelverdedigers van de thuisploeg enkele keren vrij op, maar dat is ook lastig te voorkomen als de tegenstander 5-2-3 speelt. Twente verdedigde scherp, geconcentreerd en vol overgave. De Spaanse rechtsback Nacho kende een zwakke start in Enschede, maar de laatste weken doet hij nauwelijks gekke dingen meer. Hij wint zijn duels en verstaat de kunst van overleven. Het hoeft niet mooi, als de rommel maar wordt opgeruimd. Vrijdagavond verdiende ook de centrale verdediger Christian Gonzalez een compliment. De Uruguaan was de laatste weken een bron van onrust, waardoor bij de buitenwacht de roep om Xandro Schenk steeds luider werd. Maar tegen Sparta stond hij er, en zorgde hij er samen met Peet Bijen voor dat de topscorer van de eerste divisie, Lars Veldwijk, niet in het stuk voorkwam. Veldwijk werd zelfs voortijdig gewisseld.

Door het late afhaken van Brama was het interessant te zien hoe de middenvelders Matthew Smith en Jelle van der Heyden zich zouden houden tegenover de talentvolle Duartes van Sparta. Het tweetal slaagde voor de test. De 19-jarige Smith is een winnaar, die ondanks zijn leeftijd al weet wat een wedstrijd vraagt. Moet er een bal over de zijlijn? Dan gaat die bal over de zijlijn. Smith speelt met power en geestdrift en dat wordt gewaardeerd door de fans. Van der Heyden viel misschien niet op door frivoliteiten, maar hij speelde heel dienstbaar naar het elftal toe. Het gemis van Brama wist hij te maskeren en daar ging het dit keer om.

Aitor
Dat Aitor weer eens onnavolgbaar was, is al geen nieuws meer. De verrassing van de avond zat in het aanvalsduo Jari Oosterwijk/Tom Boere. Tot voor kort waren ze elkaars concurrenten en wisselden ze elkaar af in een 4-3-3-concept. Maar imponerend was het allemaal niet wat ze lieten zien. Dat de technische leiding er in de winterstop per se een spits bij wilde hebben, was veelzeggend. Tegen Sparta speelden ze net als tegen Volendam en Helmond Sport samen voorop en dat pakte heel goed uit. De Rotterdamse defensie, die naïef en zwak voor de dag kwam, kreeg maar geen vat op het tweetal dat bleef rennen en sleuren. Het voordeel van deze combinatie is dat Boere niet meer het eerste aanspeelpunt hoeft te zijn. Omdat Oosterwijk vaak als eerste de duels aanging, kon Boere in de ruimte duiken. En die rol ligt hem veel beter dan de statische rol in de punt. Het was geen toeval dat de topscorer van Twente vooral voor rust bij de meeste kansen was betrokken. En dat terwijl hij in de eerste vier duels na de winterstop nog op de bank zat. Met de komst van Fred Friday, heeft Pusic weer wat te kiezen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: