Live Live

Tanks en oude diesels mogen blijven op Vliegveld Twenthe

Gepubliceerd: Donderdag 05 juli 2018 10:06

Tanks en oude diesels mogen blijven op Vliegveld Twenthe

De Raad van State ziet geen reden om de meest vervuilende automotive-evenementen op de strip van Vliegveld Twente onmiddellijk stil te leggen. Dat blijkt uit een spoeduitspraak van woensdag.

De Raad vindt niet dat Stichting Lonnekerberg en Omgeving (SLO) keihard heeft aangetoond dat door de activiteiten op de Strip veel meer verzurende stikstofneerslag in en rond het beschermde Lonnekermeer neerslaat dan eerder is aangenomen. In ieder geval wil de Raad van State dat later dit jaar in de bodemzaak uitzoeken.

Vleermuizen en paddenstoelen
Eerder gaf de natuurorganisatie aan niet alle evenementen op de oude luchthaven te willen verbieden, maar wel de meest vervuilende. Dat zijn stunts en races met tanks en oude dieselvoertuigen.

De SLO benadrukt dat er 12 van de 14 Nederlandse vleermuissoorten in het gebied voorkomen en dat het een van de meest paddenstoelrijke gebieden van Noordwest-Europa is.

Is 2,5 km te ver?
Het is ook nog maar de vraag of de SLO belanghebbende en dus ontvankelijk is in deze kwestie. Immers, de SLO richt zich voornamelijk op de natuur op en rond de Lonnekerberg. En het Lonnekermeer ligt op 2,5 kilometer van de Lonnekerberg. Dat kan net te ver zijn om ook wat te mogen zeggen over het meer.

De Raad van State verwacht overigens niet dat er nu onherstelbare dingen in de omgeving van de Strip gaan gebeuren. De door de gemeente Enschede verleende vergunning zou voldoende bescherming aan de kwetsbare natuur in de omgeving bieden. Later dit jaar volgt de bodemzaak en dan een einduitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: