Live Live

Stroperij leidt in Twentse natuur tot levensgevaarlijke situaties

Gepubliceerd: Zondag 08 september 2019 22:55

Stroperij leidt in Twentse natuur tot levensgevaarlijke situaties

Stroperij leidt in de Twentse natuur soms tot levensgevaarlijke situaties. De provincie Overijssel neemt een levensgevaarlijk incident waarbij iemand een boobytrap raakte hoog op, maar stroperij aanpakken is moeilijk. „We moeten ze betrappen en dat is bijna ondoenlijk.”

Ze komen wel eens vaker dingen tegen die niet in bossen horen. Stapels asbest en gedumpte inboedel bijvoorbeeld. Maar wat vrijwilliger Houwina Postma van SAR Nederland, dat in natuurgebieden zoekt naar vermiste personen, onlangs in de omgeving van Enschede tegenkwam, had ze nog niet eerder meegemaakt. „Ik struikelde over een stuk draad en toen klapte er een grote steen naar beneden en schoot er een pijl vlak langs mij heen”, vertelt Postma. Het was een zelfgemaakte val, om wilde dieren mee te vangen. „Ik werd op een haar na geraakt. Te bizar voor woorden.”

Stropen, het illegaal bejagen van wild, komt nog altijd voor. Politie en provincie ontvangen jaarlijks meldingen. Uitgebreid controleren in natuurgebieden is echter ondoenlijk.

Vacuüm verpakte konijnen
Houwina Postma en andere vrijwilligers komen op plekken waar normaal niemand komt. Ook opsporingsambtenaren en boswachters niet. De SAR Nederland trof volgens Postma afgelopen jaar in bosgebieden rondom Haaksbergen en Enschede, in de zoektocht naar de vermiste Loes de Groot-Veenendaal uit Eibergen, onder meer vacuüm verpakte konijnen en dassen aan. Opgestapeld om later opgehaald te worden. Ook vonden ze hutten waar mensen woonden en messcherpe, levensgevaarlijke vallen voor wild. „We hebben overal foto’s en prikpoints van gemaakt, en doorgestuurd naar de politie”, zegt Postma. Ze is niet snel bang, maar toen wel. De zoektocht werd gestaakt. „Het was daar veel te gevaarlijk. Zoiets had ik nog niet eerder gezien”, zegt ze. „Je zult daar als gezin het bos in gaan en een van de kinderen loopt daar tegenaan. Het leed is niet te overzien.”

De provincie is vanuit de Wet natuurbescherming samen met politie bevoegd gezag in het gebied. Stroperij komt voor, geeft woordvoerder Herman Dorgelo aan, maar in welke mate is niet bekend. „Een echt overzicht is er niet. Pas als stropers op heterdaad betrapt worden, heb je iets in handen.” Maar dat betrappen is bijna ondoenlijk. „Als onze opsporingsambtenaren een val aantreffen, kunnen ze nog niet veel. Of ze moeten dag en nacht in de bosjes liggen om te kijken wie de val legt.”

De politie laat weten dat er stroperijen zijn geweest in het desbetreffende gebied, die zijn overgedragen aan de de opsporingsambtenaren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: