Live Live

Streep door verdeeldheid met kerst bij Hofwachter in Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 06 december 2018 09:38

Streep door verdeeldheid met kerst bij Hofwachter in Enschede

Als het aan Elly Spin en Helena Kampinga ligt, is er geen verdeeldheid meer met kerst. De buurvrouwen nodigen alle medebewoners van het appartementencomplex de Hofwachter uit voor een kerstdiner. Het moet zorgen voor verbinding.

'Kom binnen', zegt Elly Spin (64), terwijl ze de deur van haar woning openhoudt. Het is koud en bewolkt buiten. Een drietal buren rookt een sigaret buiten, verder is het stil bij de Hofwachter in Enschede. Spin woont in een appartement op de begane grond, uitkijkend op het betegelde hof van het complex. Een aantal planten staan op het binnenplein, eveneens wat houten bankjes.

Knagen
Op de bank achterin de gezellige woning zit overbuurvrouw Helena Kampinga (62). Het duo drinkt een bak koffie. Spin en Kampinga vormen de bewonerscommissie van het appartementencomplex langs de Zuiderval. „Je kunt het nauwelijks een commissie noemen, want we zijn slechts met z'n tweetjes”, zegt Spin, terwijl ze nog een kop koffie voor haar buurvrouw inschenkt. Spin woont sinds drie jaar in haar appartement, Kampinga is zes jaar bewoonster van de Hofwachter. Hoewel de twee Enschedeërs er sinds jaar en dag met veel plezier wonen blijft er iets knagen. Van contact tussen de bewoners is nauwelijks sprake, buren leven volgens Spin en Kampinga volledig langs elkaar heen.

Het complex met veelal oudere bewoners bestaat uit sociale huurwoningen, woningen in de vrije sector en appartementen van InteraktContour, een zorgorganisatie voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De mensen die ondersteuning krijgen van InteraktContour ervaren problemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Ze wonen zelfstandig in een eigen appartement. Zorg is altijd dichtbij, sociale contacten lijken daarentegen mijlenver weg. „De mensen met een handicap zijn afgezonderd van de andere bewoners. Zij zitten maar te zitten. Bewoners van dit gebouw leven volledig langs elkaar heen”, zegt Spin. Ze loopt naar het raam, wijst naar buiten en zegt: „Daar wonen de mensen van InteraktContour. Zij spreken vrijwel nooit met niet-gehandicapte bewoners en worden buitengesloten.”

Rolstoelafhankelijk

Kampinga is rolstoelafhankelijk vanwege een zeldzame spierziekte. Dat gehandicapten worden buitengesloten, dat vindt ze net als Spin verschrikkelijk. „Ze hebben niet voor een handicap gekozen. Bovendien heeft iedereen een beperking, dat is alleen niet zichtbaar.”

Kloof
Spin en Kampinga hebben al jaren last van de slechte sfeer. Afgelopen zomer besloten ze actie te ondernemen. Ze hielden een 'verbindende barbecue' op het complex. De gezellige bijeenkomst was een succesvolle eerste stap, maar nog geen oplossing voor het probleem. Er is veel meer nodig om de kloof tussen bewoners van de Hofwachter te overbruggen. Met een kerstdiner op 15 december willen de buurvrouwen bewoners verbinden. Ze zouden elkaar beter moeten leren kennen. Tevens hopen ze anderen te inspireren ook sociale initiatieven te organiseren. Wie weet sluiten meer bewoners aan bij de voorlopig tweekoppige bewonerscommissie.

Vanaf september is het duo al druk met de organisatie. Voor het kerstdiner ontbrak nog een overdekte locatie. Spin benaderde de gemeente Enschede in de hoop op medewerking. Al snel kwam er een reactie. Een ruimte in het voormalige Wegenerpand aan de Getfertsingel kan gebruikt worden. Een geschikte locatie vinden de buurvrouwen. Ze zijn dan ook dolgelukkig met de hulp van de gemeente. „De ruimte is geweldig. Dat het hier om de hoek is is een groot voordeel voor de gehandicapte bewoners. Voor hen is het gemakkelijk bereikbaar en ze kunnen gaan wanneer ze maar willen, mocht het te druk voor ze worden.”

45
Op de deurmatten van de ongeveer zestig woningen heeft een kleurrijke uitnodiging gelegen. Inmiddels hebben Spin en Kampinga de aanmeldingen van 45 bewoners binnen. Op zaterdag 15 december vanaf 17.30 uur brandt er een vuurtje, staat er een lange tafel klaar en klinkt er kerstmuziek uit de boxen. De buurvrouwen zorgen dat de ruimte op en top kerst ademt. Er wordt gekletst, gedronken en gegeten van een uitgebreid buffet. En het meest belangrijk: ze zijn samen. Wel of niet gehandicapt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: