Live Live

Straks 9000 graven in de natuur van Twekkelo

Vrijdag 02 februari 2018 11:48

Straks 9000 graven in de natuur van Twekkelo

Op liefst 17,6 hectare grond aan de rand van Twekkelo, op landgoed Christinalust, worden stappen gemaakt voor een natuurbegraafplaats. Vijf jaar geleden nam landgoedeigenaar Jeroen Jordaan al het eerste initiatief.

Op dit moment is landgoed Christinalust nog ingericht voor bosbouw en houtoogst. De bedoeling is echter dat het landgoed wordt omgevormd naar een natuurbos met heidevelden, en op die velden worden graven ingericht. Het landgoed wordt straks openbaar toegankelijk, en er worden nieuwe wandelpaden aangelegd.

Sigrid Vos van Natuurbegraven Nederland verwacht na het beginstadium 250 tot 350 begrafenissen per jaar op deze locatie. "We merken dat er een steeds grotere behoefte is vanuit de omgeving Enschede", aldus Vos. Van de 17.6 hectare grond wordt straks 'slechts' 10 procent gebruikt voor de graven. Uiteindelijk worden maximaal 9.000 graven aangelegd. De verwachting is dat de laatste plek na 40 tot 60 jaar vergeven wordt.

Veel belangstelling
"Mensen vragen ons nu al wanneer ze een plekje kunnen reserveren, maar dat kan pas als de begraafplaats is geopend", aldus Vos.

Dat kan nog even duren. Bij de gemeente Enschede ligt een verzoek om het bestemmingsplan te wijzigen. De nieuwe functie van het landgoed moet ervoor zorgen dat het natuurgebied voor lange tijd duurzaam in stand wordt gehouden. "We hadden niet verwacht dat we na vijf jaar nog steeds bezig zouden zijn met die bestemmingsplanwijziging. Als dat geregeld is, kan het nog zo één of twee jaar duren", vertelt Vos.

De graven zijn te zijner tijd alleen te herkennen aan een boomschijf met daarop de naam van de overledene en het geboorte- en sterfjaar. Natuurbegraven Nederland zal zorgen voor begeleiding tijdens een plechtigheid.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: